SINOĆ KASNO I IZNENADA UMRLA MARIJA IZ ŽIKINE DINASTIJE, A EVO KO JE ONA BILA: Više decenija bila u sretnom braku

Objavljeno:26.01.2021 - 16:37
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Rialda Kadrić Šebek preminula je iznenada sinoć u 57. godini u Atini gdje je u posljednje vrijeme i živela. Bivša jugoslovenska glumica prepoznatljiva po ulozi Marije u filmskom serijalu „Lude godine“. Rođena je 14. juna 1963. godine u Beogradu. Od polovine 80-ih godina 20. vijeka živi i radi kao psihoterapeut u Londonu.

Popularnost je stekla sa samo 14 godina glumeći u serijalu „Lude godine“. Mariju Todorović, kasnije Pavlović je igrala ukupno osam puta. Odigrala je još nekoliko manjih uloga, a od početka 90-ih godina ne bavi se glumom. U Velikoj Britaniji je prvo radila kao novinarka i reporterka, a potom se specijalizovala za psihoanalizu. Tim poslom se bavi od polovine 2000-ih godina.

Djetinjstvo i obrazovanje

Rialda Kadrić je rođena 1963. godine u Beogradu. Do šeste godine je sa roditeljima živjela u Ulici proleterskih brigada, preko puta Muzeja Nikole Tesle. Potom su se preselili u Ulicu Narodnog fronta, gde je živela sa roditeljima i bakom do odlaska u London.

Pohađala je Osnovnu školu „Isidora Sekulić“, te bila član Dramske sekcije Radio Beograda. Imala je samo 13 godina kada je snimila svoj prvi film. Po završetku gimnazije, a pre upisa na fakultet mjesec dana je provela u Parizu. Za tako kratko vreme je zavolela francusku prestonicu i vjerovala je da će se tamo ponovo vratiti.

Upisala je studije Svjetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kako bi usavršila engleski jezik 1984. godine je prvi put posjetila London. Dvije godine kasnije se preselila u glavni grad Engleske, gdje se školovala, zaposlila i udala. Danas ima svoju privatnu ordinaciju.

Glumačka karijera

Kao član Dramske sekcije Radio Beograda još kao djevojčica je stekla prva znanja o glumi. Ipak, veliki trenutak se desio 1976. godine kada se prvi put pojavila na filmu. Sljedeće godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film o odrastanju „Lude godine“.

Već je kao tinejdžerka dobila priliku da „peče zanat“ sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Darom Čalenić, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon. Njen partner je u tom filmu bio Vladimir Petrović kome je to takođe prva velika uloga.

Premda je režiser planirao da to bude jedan film, veliko interesovanje publike i produkcije, navelo ga je na snimanje nastavaka. Novi nastavak je 1980. godine premijerno prikazan pod naslovom „Došlo doba da se ljubav proba“. Ozbiljna drama o odrastanju, postala je komedija, a poseban fokus, osim zabranjene ljubavi Marije i Bobe je na odnosu njihovih očeva, Milana i Žike. Rialda je u partizanskom filmu „Dvoboj za južnu prugu“ iz 1978. godine tumačila mladu partizanku. Režiser Zdravko Velimirović ju je ponovo spojio sa Gidrom, a mlada glumica je dobila priliku i da uči od iskusnih kolegica poput Radmile Savićević.

Posljednji film koji je snimila je bila drama Milana Jelića „Čudna noć“ koja je objavljena 1990. godine. Nakon toga više nije snimala filmove, te se posvetila drugim zanimanjima. Na pitanje novinara zašto je prekinula perspektivnu glumačku karijeru, Rijalda je odgovorila da je to bio mladalački eksperiment i da je posao psihoterapeuta nešto u čemu zaista uživa.

Rialda Kadrić je po završetku gimnazije upisala studij Svetske književnosti u Beogradu. Kako bi usavršila znanje engleskog jezika 1984. godine je prvi put boravila u Londonu. Put ju je ponovo odveo u englesku prestonicu dve godine kasnije, ali tada je ostala više od 30 godina.

Prvo je pisala radio kolumne o Londonu za Radio Beograd i Treći kanal Radio Televizije Srbije. To joj je, kaže, pomoglo da preživi odlazak iz Beograda i prihvati novu sredinu, ljude i okolnosti, da to deijli sa ljudima i osjeća njihove reakcije. Raspadom Jugoslavije i početkom krvavog sukoba, interesovanja slušalaca su se promenila, pa je Kadrićeva radila kao reporter i izveštač.

2306559-boba-i-marija-ff

Privatni život

Često su je povezivali sa filmskim partnerom Vladom Petrovićem. Iako je priznala da je poljubac sa „Bobom“ bio prvi u njenom profesionalnom, ali i privatnom životu, nisu bili u emotivnoj vezi. Rijalda je nekoliko decenija bila u sretnom braku, a sa Vladom nije bila u kontaktu.

(kurir.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!