Ukrajinski ambasador stigao u Sarajevo na razgovore o aferi "ikona"

Bosna i Hercegovina
Ukrajinski ambasador stigao u Sarajevo na razgovore o aferi "ikona"
Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati s šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera "ikona".

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati s šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera "ikona", piše Klix.ba.

Nakon toga će obaviti sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec dana tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Za očekivati je da ambasador Kirilič predstavi dokaze koji pokazuju da je spomenuta ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija u našoj državi da punom parom intenziviraju istragu i dokažu odakle ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da se vrati u Ukrajinu.
 

Ne propustite