Federalni zastupnici danas o posljedicama pandemije na privredu i zdravstvo

Vijesti
Federalni zastupnici danas o posljedicama pandemije na privredu i zdravstvo
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 18. redovna, sazvana je za danas u online formatu.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 18. redovna, sazvana je za danas u online formatu.

Prva najavljena tačka dnevnog reda je Informacija Vlade Federacije BiH o posljedicama pandemije Covid-19 na privredu i zdravstvo u Federaciji BiH.

Najavljeno je i nekoliko zakonskih akata među kojima su Prijedlog zakona o stečaju (hitni postupak), Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (skraćeni postupak), Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

U nacrtu je predložen zakon o zaštiti uzbunjivača u Federaciji BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputila zastupnica Sabina Ćudić.

Prijedlog zaključaka o utvrđivanju Programa provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za period 2021-2024. godine, Prijedlog odluke o nabavci prostorija za smještaj Federalnog ministarstva finansija - Porezna uprava FBiH u Tuzli, Orašju i Bosanskoj Krupi, kao i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta oporavka i podrške firmama, također su na dnevnom redu.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditnoj liniji (Makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu) između Evropske unije (kao zajmodavca), Bosne i Hercegovine (kao zajmoprimca) i Centralne banke Bosne i Hercegovine (kao agenta zajmoprimca).

Tokom 18. redovne sjednice Predstavničkog doma, zastupnici treba da razmotre i Izvještaj o izvršenju budžeta Federalnog tužilaštva u 2019. godini, Dokument okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2021.-2023. godina te Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije (7Y) obveznica na dan 22. septembra 2020. godine, kao i Kvartalni izvještaj o dugu Q3/2020.

Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa (6M) na dan 17. novembra 2020. godine i usaglašavanje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o budžetima u FBiH također su najavljene teme današnjeg zasjedanja.

Ne propustite