Još jednom Biden preokrenuo Trampovu politiku, ko zna koji potpis suprotnosti!

Aktuelno
Još jednom Biden preokrenuo Trampovu politiku, ko zna koji potpis suprotnosti!
.

Predsjednik Biden potpisao je u ponedjeljak izvršnu naredbu kojom se preinačuju koraci prethodne administracije da se transrodnim osobama zabrani služenje vojske, ispunjavajući predizborno obećanje o uspostavljanju inkluzivnijih pravila za američke pripadnike službe.

Biden "vjeruje da rodni identitet ne bi trebao biti prepreka za služenje vojnog roka i da se snaga Amerike nalazi u njegovoj raznolikosti", navodi se u izjavi Bijele kuće. „Na ovo pitanje kako omogućiti svim kvalificiranim Amerikancima da služe vojsku lako se može prepoznati prepoznavanjem naših osnovnih vrijednosti. Amerika je jača, kod kuće i širom svijeta, kada je ona inkluzivna. Vojska nije izuzetak. "

Odluka efektivno ukida naredbu Ministarstva obrane iz 2019. godine kojom su transrodne trupe nametnule stroga ograničenja na uslugu, dopuštajući im samo ako im nije dijagnosticirana rodna disforija, nisu prebacili spol i nisu trebali i mogli bi udovoljiti standardima za njihov biološki spol, uključujući njegu i uniforme.

Ta pravila, koja su uslijedila nakon proglašenja predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru 2017. godine, preokrenula su ranije politike koje je objavila Obamina administracija.

Izvor: The Washington Post

Ne propustite