CIK od Tužilaštva BiH traži istragu protiv Milorada Dodika

Aktuelno
CIK od Tužilaštva BiH traži istragu protiv Milorada Dodika
.

Centralna izborna komisija jednoglasno je, sa šest glasova za, donijela odluku kojom se poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, prema Krivičnom zakonu BiH, u slučaju vrijeđanja članice CIK-a Vanje Bjelice-Prutine.

Podsjetimo, članicu CIK-a je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik vrijeđao u nekoliko navrata proteklih dana, a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. U članu 145. stavovima 2 i 3 vrlo jasno piše da sve poprima jednu drugu dimenziju kad to uradi funkcioner, zloupotrebom svog položaja - izaziva rasnu, međuetničku i svaku drugu mržnju svojim javnim postupanjem.

Narušena privatnost

- Ako su svi tužitelji u ovoj zemlji imali priliku da čuju i to u dva navrata ono što je predsjedavajući Predsjedništva BiH, a radi se o najvišem javnom dužnosniku u BiH, izgovorio prvo prema ženi, drugo prema majci, treće prema članici jedne institucije BiH, zadirući u njeno ustavno pravo za formiranje obitelji, doma, obiteljskog života, narušavajući njenu privatnost, sa primjesama etničkog, ima tu i mizoginije, a samo zato što radi svoj posao, samo zato što ga radi po zakonu, to je jedini pravi put. Sud će dati finalnu ocjenu naše odluke. A ovo što je izrečeno je zaista gnusno - kazao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, za N1.

Uslijedile su reakcije građana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herceogovine i lider SNSD-a Milorad Dodik jučer se ponovo obrušio na članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelica-Prutina zbog činjenice da je glasala za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

Nakon Dodikovih prvih uvreda na račun Bjelica – Prutina uslijedile su mnogobrojne reakcije građana, ali i međunarodnih institucija kao i opozicionih političara iz entiteta Republika Srpska. 

izvor: Avaz

Ne propustite