HILJADE VOJNIKA NACIONALNE GARDE OSTAJU U WASHINGTONU SVE DO MARTA, ALI MEĐU NJIMA RASTE NERVOZA - spavaju u negrijanim garažama, poručuju kako ne znaju koja im je misija

Aktuelno
HILJADE VOJNIKA NACIONALNE GARDE OSTAJU U WASHINGTONU SVE DO MARTA, ALI MEĐU NJIMA RASTE NERVOZA - spavaju u negrijanim garažama, poručuju kako ne znaju koja im je misija
,

Nacionalna garda koja je dovedena u Washington kako bi osiguravali inauguraciju novog predsjednika Joea Bidena ostat će u glavnom gradu još neko vrijeme, poručuju američki izvori.

screenshot-22

Prema aktualnim informacijama oko 5,000 vojnika moglo bi ostati u Washingtonu sve do ožujka. Naime, tijekom veljače očekuje se glasanje u Senatu po pitanju opoziva Trumpu koji je nekoliko dana prije kraja njegovog mandata izglasan u donjem domu Kongresa zbog optužbi da je svojim potezima potaknuo napad na zgradu Kongresa od strane njegovih pristaša 6. siječnja. Neki smatraju da bi glasanje u Senatu, naročito ako Trump bude proglašen krivim, moglo izazvati nove sukobe na ulicama.

Neimenovani dužnosnici u razgovoru za list Politico potvrdili su kako će 7,000 vojnika Nacionalne garde ostati u Washingtonu do početka suđenja Trumpu u veljači, a nakon toga brojka će se smanjiti na 5,000 te bi oni trebali ostati sve do sredine ožujka do kada bi vjerojatno suđenje bilo okončano.

No, u redovima Nacionalne garde polako raste nervoza. Neki od njih ističu kako ne znaju koja im je misija. U isto vrijeme tisuće spavaju u negrijanim podzemnim garažama. Oko 200 ih se zarazilo koronavirusom, a pojedini izvori navode kako i hrane za vojnike nema puno.

Jedan od vojnika rekao je u razgovoru za Politico kako su prisiljeni kupovati hranu iz vlastitog džepa. "Hrana teško stiže zbog logističkih problema. Čak i ako dođe unos kalorija je premali za posao koji radimo - stojimo na nogama, na hladnoći, u punoj spremi", rekao je.

Izvor:Advance

Ne propustite