NE SAMO U NIZOZEMSKOJ: Žestoki prosvjedi protiv restriktivnih mjera i u Kopenhagenu

Aktuelno
NE SAMO U NIZOZEMSKOJ: Žestoki prosvjedi protiv restriktivnih mjera i u Kopenhagenu
.

Iako su tijekom današnjeg dana u fokusu nemirne demonstracije protiv lockdowna koje su tijekom vikenda trajale u više gradova diljem Nizozemske, žestoko je također bilo i u Danskoj gdje su prosvjednici izašli na ulice zbog istog razloga.

screenshot-5

Stotine prosvjednika sukobilo se s policijom u večernjim satima na ulicama Kopenhagena. No, na ulicama glavnog grada Danske ovo je pojava koja se ponavlja svaki vikend od početka ove godine, odnosno otkako su vlasti uvele strože mjere s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Gnjevni prosvjednici su za vrijeme skupa spalili i lutku premijerke Mette Frederiksen. Među prosvjednicima ističe se skupina koja nosi potpuno crnu odjeću te se nazivaju "Ljudi u crnom". Upravo oni su ponajviše sudjelovali u sukobima s policijom. Neki od njih nosili su i baklje. Na njih je poslana interventna policija.

Što se same epidemije tiče Danska je od sredine prosinca, kada je brojala i po 4,000 novozaraženih dnevno, uspjela brojke smanjiti na ispod 1,000. Broj mrtvih je pak u laganom porastu, oko 30-ak dnevno. Do sada je u Danskoj od posljedica koronavirusa preminulo ukupno 1,983 osoba. Za zemlju od oko 5,8 milijuna stanovnika to su relativno i dobre brojke (za komparaciju, Hrvatska koja ima oko 4 milijuna stanovnika do sada broji više nego dvostruko mrtvih, 4,827).

izvor:Advance.hr

Ne propustite