Preminuo Jevrem Brković, jedan od najpoznatijih crnogorskih književnika

Aktuelno
Preminuo Jevrem Brković, jedan od najpoznatijih crnogorskih književnika
.

Poznati književnik i jedan od najboljih crnogorskih pjesnika Jevrem Brković preminuo je danas u 88. godini.

Brković je rođen u Seocima u 29. decembra 1933. godine. Osnovnu školu učio je u selu Kopilju, a završio u Seocima. Gimnaziju je pohađao u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu, podsjećaju Vijesti.me.

screenshot-29

Prve pjesme objavio je u "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu". Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu inostranih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu.

U Titograd se vraća 1958. godine i sve do penzionisanja radi u Radio Titogradu. Osnivač je revije Ovdje. Osnivač je i prvi upravnik Pionirskog pozorišta u Titogradu 1951. godine.

Pokretač je i urednik biblioteke Grlica, gdje su objavljivane prve knjige crnogorskih pjesnika. Bio je predsjednik UKCG-a, član Predsjedništva Saveza književnika Jugoslavije, a kao prvi čovjek UKCG-a pokrenuo je i uređivao ediciju Doclea.

Bio je dugogodišnji urednik kulturnog programa Radio Titograda. Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, CDNK i DANU, čiji je prvi predsjednik.

Izvor:Klix
 

Ne propustite