Član Predsjedništva BiH Dodik ponovo napao članicu CIK-a

Bosna i Hercegovina
Član Predsjedništva BiH Dodik ponovo napao članicu CIK-a
Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da nije šovinizam

Srpski član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da nije šovinizam to što je ranije rekao da se članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanja Bjelica-Prutina predstavlja kao srpska predstavnica u toj instituciji, a bila je udata za Bošnjaka.

On je kazao da je članicu CIK-a pomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanju izbora na odredjenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, ocjenivši da su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

"Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime", kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Na konstatacije novinara "kakve to veze ima s njenim kompetencijama", on je kazao da ima, jer smatra i uvjeren je da to ima političku dimenziju.

"To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi", rekao je Dodik.

Spomenuo je i imenovanje "sudija iz mješovitih brakova" koji donese "nepravedne odluke", kao i "namještanje odredjenih sudija" kako bi se određene osobe "oslobodile".

Ne propustite