VELIKA REPUBLIKANSKA DILEMA: Potvrditi Trumpov opoziv i otuđiti desetke miliona glasača ili ga poštedjeti iako to znači da bi se uskoro mogao vratiti na američku političku pozornicu?

Objavljeno:23.01.2021 - 17:40
A A A Times Arial

Glasanje u američkom Senatu po pitanju potvrde opoziva koji je Donaldu Trumpu izrečen u Predstavničkom domu Kongresa održat će se tek kasnije tijekom februara, no sudeći prema reakcijama republikanskih senatora šanse da se opoziv potvrdi iznimno su male.

screenshot-17

Podsjetimo, donji dom Kongresa, gdje većinu drže Demokrati, izglasao je opoziv Trumpu u zadnjim danima njegovog mandata optužujući ga za odgovornost po pitanju izgreda i upada u zgradu Kongresa 6. januara od strane njegovih pristaša. Tog dana u Washingtonu Trump je pred pristašama održao gorljiv govor te mnogi smatraju da ih je na taj način ohrabrio da napadnu Kongres.

Ako bi opoziv bio potvrđen i u Senatu, gdje većinu još uvijek imaju Republikanci, Trump bi mogao završiti s doživotnom zabranom bavljenja politikom. Na taj način bi ga se u potpunosti eliminiralo s političke scene što Demokrati (a i dio Republikanaca) svakako priželjkuju pošto je Trump već sugerirao da bi se mogao ponovno kandidirati na izborima 2024. godine.

Za Republikance je ovo poprilična dilema. Naime, ako glasaju protiv njega u Senatu otuđit će Trumpovu još uvijek veliku bazu - a govorimo o desecima milijuna birača. Imajući to u vidu čini se da će Republikanci ipak poštedjeti bivšeg predsjednika, a znači li to da se Trump politički vraća tek će vrijeme pokazati.

Izvor:Advance.hr

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!