Mike Pompeo optužio je Kinu za počinjenje 'genocida', međunarodnog zločina. Tim Bidena se složio!

Svijet
Mike Pompeo optužio je Kinu za počinjenje 'genocida', međunarodnog zločina. Tim Bidena se složio!
.

Ovo izgleda više kao završni čin da se pojača borba s Kinom i preda predsjedniku Bidenu još jedno složeno pitanje. 

To će vjerojatno neko vrijeme biti presudno bilateralno pitanje u američko-kineskim odnosima: Bidenova kampanja je prošle godine rekla da je Kina počinila genocid nad Ujgurama; Blinken, Bajdenov kandidat za državnog sekretara, kaže da se slaže.

Pitanje je onda što ovo određenje dodaje na ploču Bajdenove administracije i što se dalje događa. Bivši državni sekretar Mike Pompeo "pozvao je sva odgovarajuća multilateralna i relevantna pravosudna tijela" da se pridruže SAD-u u nastojanju da Kinu pozove na odgovornost. 

Ironija je u tome što je Pompeo aktivno radio na podrivanju i onesposobljavanju Međunarodnog krivičnog suda, koji je sudsko tijelo par excellence da odgovornim učini počinioce genocida i drugih osnovnih zločina, piše The Washington Post.

S obzirom na to da ni SAD ni Kina nisu stranka Rimskog statuta, jedini način da MKS stekne nadležnost nad tim pitanjem bio bi upućivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, što u ovom slučaju nije pokretač. Također je malo vjerojatno da će Vijeće sigurnosti donijeti bilo kakvu rezoluciju po tom pitanju.

Izvor: The Washington Post

Ne propustite