NEMIR I OČAJ U BJELORUSIJI: Muškarac se zapalio ispred sjedišta državne Vlade u Minsku

Svijet
NEMIR I OČAJ U BJELORUSIJI: Muškarac se zapalio ispred sjedišta državne Vlade u Minsku
.

Tijekom jučerašnjeg dana 35-godišnjak zapalio se ispred zgrade Vlade u centru Minska. Izvori navode kako je hospitaliziran u teškom stanju nakon što su prolaznici i policija aparatima za gašenje vatre ugasili buktinju. Snimka zapaljenog muškarca počela je cirkulirati društvenim medijima.

Njegovi motivi za sad još nisu poznati, no može se pretpostaviti kako je riječ o politički motiviranom činu. Podsjetimo, od prošle jeseni traju velike anti-vladine demonstracije u Bjelorusiji protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka. Njegovi protivnici tvrde kako su izbori, održani početkom kolovoza, bili namješteni. Prosvjede je povela opozicijska predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja koja je u međuvremenu zbog svoje sigurnosti otišla u egzil, u susjednu Litvu.

Veliki prosvjedi donekle su se smanjili tijekom zadnjih mjesec dana, no neki spekuliraju da bi promjena vlasti u SAD-u mogla dodatno ojačati prosvjedni pokret protiv Lukašenka (imajući u vidu da je Trump bio poprilično nezainteresiran za uplitanje u pitanja Bjelorusije).

Ne propustite