Republikanac pokušao da uđe u zgradu Kongresa s punim pištoljem

Objavljeno:22.01.2021 - 23:25
A A A Times Arial

Foto: Tanjug

Policija Kapitola istraživala je danas incident u koji je bio uključen republikanski predstavnik kod kojeg je pronađen napunjen pištolj kad je pokušao da uđe u Predstavnički dom, otkrio je zvaničnik Kapitola. 

Kod republikanskog predstavnika Endija Herisa, zagovornika prava na oružje, pronađeno je vatreno oružje dok je prolazio sigurnosnu provjeru na putu do Predstavničkog doma u četvrtak uveče.

Tada je republikanac iz Marilanda pokušao da preda pištolj republikancu Džonu Katkou koji je to odbio, rekavši mu da nema dozvolu, navodi se u izvještaju.

Postavljeni su detektori metala ispred Predstavničkog doma kako bi se pojačala bezbjednost nakon napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Kapitol 6. januara.

Nekoliko republikanskih predstavnika, žestokih pobornika prava na oružje, bunili su se zbog detektora metala i neki su ih ignorisali.

Kancelarije Herisa i Katkoa nisu su odgovorile na upit o slučaju. Za komentar nije bila dostupna ni policija Kapitola.

Zvaničnik Kapitola, koji je htio da ostane anoniman, rekao je da je zastupnicima dozvoljeno da imaju oružje na području Kapitola sve dok ono nije napunjeno, ali nije dopušteno unutar Predstavničkog doma.

Heris je napustio Kapitol i vratio se za manje od 10 minuta. Prošao je sigurnosnu provjeru pa mu je bilo dopušteno da uđe u donji dom, navodi se u izvještaju.

Predsjednica Predstavničkog doma Nenci Pelosi pozvala je na izmenu pravila kojima se propisuju novčane kazne za one koji ne poštuju sigurnosne protokole – 5.000 dolara za prvi i 10.000 dolara za drugi prestup koji će se odbijati predstavnicima od plata. Donji dom parlamenta tek treba da glasa o predloženoj izmjeni.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!