Bakir Izetbegović: Poruka srpskom narodu u BiH

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović: Poruka srpskom narodu u BiH
.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović istaknuo je u petak da ne vjeruje da će se iko igrati s tim da se zatvori Ured visokog predstavnika sve dok se svi uslovi za to ne ispune jer "ko zna kako bi se ponašali bh. političari" nakon odlaska OHR-a iz Bosne i Hercegovine.

Osvrnuo se Izetbegović i na rad ministra sigurnosti Selme Cikotića (SDA) kazavši da je on čovjek s velikim iskustvom koji je uložio sve svoje kapacitete kako bi se efikasno upravljalo migrantskom krizom, ali smatra da bez izvođenja pripadnika Oružanih snaga BiH na granice neće biti moguće odrediti kvote koje BiH može primiti.

Pozvao je srpski narod na katarzu i da se suoče s prošlošću ponavljajući da ‘‘nema loših naroda”.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu za ratne zločine protiv penzioniranog generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, a Izetbegović je naglasio da je neko počinio stravične zločine na tim lokacijama za koje je on optužen, ali tvrdi da ih Mahmuljin nije počinio niti ih je naredio.

Napominje da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicama “El Mudžahid”, te je pozvao Tužilaštvo da navede imena onih koji su počinili te zločine za koje odgovorni moraju biti kažnjeni.

Ne propustite