Dodik nazvao članove CIK-a lopovima i mešetarima, pa najavio bojkot izbora 2022. godine

Bosna i Hercegovina
Dodik nazvao članove CIK-a lopovima i mešetarima, pa najavio bojkot izbora 2022. godine
.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je današnju odluku CIK-a da poništi izbore u Srebrenici i Doboju nazvao sramotnom i usmjerenom protiv RS-a i u cilju destabilizacije tog entiteta.

"Također, ovo je njihova priprema terena za naredne izbore na kojima žele da mešetare. Ovdje u Doboju CIK je ostavio 17 glasačkih mjesta koja su isključivo bošnjačka. Isto tako je i u Srebrenici, sva srpska biračka mjesta su poništena. To govori koliko se CIK drži zakona i koliko je odmaknut od političkog i etničkog inžinjeringa. Ovdje se radi o sramotnoj koaliciji Šarovića i Borenovića. Vidimo da ni CIK nije izabran u skladu sa zakonom, da su promašili sve zakonske rokove", dodao je.

On kaže da je cilj bio da se pošalje poruka da Srbi ne poštuju izborni proces, piše "Klix.ba".

"Ovo je direktno u funkciji bošnjačke politike i političkog Sarajeva koji ovdje želi da kreira te odnose. Sva naša prava su pogažena u Doboju i Srebrenici jer nisu imali isti tretman kao u ostalim općinama. Čak je i u FBiH u nekim općinama bilo prijava, ali nije poništeno", kazao je.

Dodik je najavio žalbu sudu, ali smatra da je to "bezvezno", jer ne vjeruje sudu.

"To je to, jedna igra, jedna struktura i jedan centar. Mi ne vjerujemo sudu, to je jedna haranga. Republika Srpska zbog svega ne smije odustati od svog prava na status. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Ovo će sada promijeniti odnose snaga u BiH. SNSD će se početi pripremati da bojkotuje i onemogući izbore 2022. godine, jer ovo nisu fer i zakoniti izbori", kazao je.

Dodik je članove CIK-a nazvao lopovima, kriminalcima i mešetarima.

(Klix.ba)

Ne propustite