U neredima u Blažuju učestvovalo 2.000 migranata, otkriven motiv sukoba

Aktuelno
U neredima u Blažuju učestvovalo 2.000 migranata, otkriven motiv sukoba
.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim dešavanjima u migrantskom kampu Blažuj u Sarajevu.

Oni navode da su sinoć u 20:00 sati službenici privremenog imigracionog centra Blažuj obavijestili dežurnu službu Pete policijske uprave da je u krugu kampa, u ulici Kamenolom, na području općine Ilidža došlo do okupljanja više osoba koje borave u navedenom centru i međusobne tučnjave.

Na mjesto događaja je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od korisnika imigracionog centra, a prema riječima našeg reportera, na terenu je bilo desetine policijskih vozila. Kako je kazao Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS, u neredima je učestvovalo otprilike 2.000 migranata.

"Prilikom nereda su lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila koja su vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru", rekli su iz MUP-a KS.

Iz policije nisu naveli da li su povrijeđeni migranti, kao ni da li je neko uhapšen zbog ovih krivičnih djela. Kazali su da je došlo do međusobne tučnjave migranata, a sinoć nam je iz policije rečeno i da su pripadnici IOM-a vođu jedne od grupa u kampu pokušali izmjestiti kako bi održali red u Blažuju.

Migrant iz Bangladeša je kazao da je do nereda došlo nakon što je jedan Iranac rekao loše stvari o poslaniku Muhammedu, a zatim su Afganistanci i Pakistanci došli i napravili problem.

"Razbili su stakla, napravili problem i potukli se s policijom. Zatim je policija došla i bacila suzavac", rekao je on.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se rad na utvrđivanju svih okolnosti u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela nasilničkog ponašanja, lakih tjelesnih povreda, sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje, napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađe i oštećenja tuđe stvari.

U ovom kampu se nalazi veliki broj migranata, čak više od 3.000 njih. To je potvrdio i Nermin Muzur, načelnik Ilidže, dok mještani Blažuja tvrde da ih tu ima više od 4.000.

Izvor:Klix

Ne propustite