BIDEN SE SREO SA BOSANCIMA 2007. GODINE: Evo šta je tada rekao o Bosni i Hercegovini

Aktuelno
BIDEN SE SREO SA BOSANCIMA 2007. GODINE: Evo šta je tada rekao o Bosni i Hercegovini
.

Novi američki predsjednik Joe Biden posjetio je bh. zajednicu u saveznoj državi Iowi tokom predizborne kampanje za izbore 2008. kada je izabran za potpredsjednika SAD-a, a u razgovorima sa glasačima bh. korijena otkrio je svoju očaranost prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Odmah po dolasku na lokaciju gdje je održao govor u sklopu kampanje, Biden je kazao kako je proveo puno vremena u Bosni i Hercegovini, te da se radi  zemlji “veličanstvene ljepote”.

Danas novi predsjednik SAD-a je zatim objasnio kako je letio iznad BiH u helikopteru i da je uživao u pogledima, kako je istakao, koji oduzimaju dah, piše "N1".

Tadašnji senator iz savezne države Delaware je u bh. zajednici dočekan s aplauzima.

“U ovoj bh. zajednici nas je 4,000”, rekao je jedan od predstavnika bh. zajednice i obećao mu pomoć u izborima.

Tokom govora još jednom je kazao kako je dosta vremena proveo krajem 1980.-tih i početkom 1990.-tih u BiH, za koju je rekao da je topografski jedna od najljepših zemalja u kojima je ikad bio.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jučer je položio svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Inauguracija se održavala uz maksimalne mjere sigurnosti u kompleksu američkog Kongresa u Washingtonu.

Inauguraciji je prisustvovao ograničen broj ljudi zbog pandemije COVID-19, a na ceremoniji je prisustvovalo oko hiljadu zvanica.

Na inauguraciji nije bilo sada već bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iz Bijele kuće jučer otputovao na Floridu, a bio je prisutan odlazeći potpredsjednik Mike Pence, kao i bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, te brojne druge visoke zvanice.

Biden je u obraćanju naciji istakao neophodnost jedinstva nacije te je poručio da će biti predsjednik svih Amerikanaca. Poručio je da je ovo dan Amerike i trijumfa demokracije.

Biden i Harris su potom potpisali dokumente o preuzimanju dužnosti i primili poklone od čelnika američkog Kongresa, a potom su pod jakim mjerama sigurnosti konvojem vozila stigli na Nacionalno groblje Arlington i položili cvijeće na Spomenik neznanom junaku.

(N1)

Ne propustite