Ko je djevojka koja je zasjenila sve na Bidenovoj inauguraciji? Zbog onoga što je uradila, ovu curu je zapratilo pola miliona ljudi!

Svijet
Ko je djevojka koja je zasjenila sve na Bidenovoj inauguraciji? Zbog onoga što je uradila, ovu curu je zapratilo pola miliona ljudi!
.

Pop zvijezda Lady Gaga pjevala je američku himnu, a latino diva Jennifer Lopez izvela pjesmu “This is Your Land”, ali šou na inauguraciji 46. predsjednika SAD-a ukrala je 22-godišnja pjesnikinja Amanda Gorman. Mlada Afroamerikanka recitirala je pjesmu “The Hill We Climb” i u trenu osvojila srca Amerikanaca i ostalih koji su pratili inauguraciju.

Iako prilično popularna u SAD-u, Gorman je do danas ostatku svijeta bila nepoznata. Rođena je u Los Angelesu 1998. godine. Kao dijete imala je govornu manu (imao ju je i novi američki predsjednik Joe Biden). Upravo taj nedostatak gurao ju je dalje u životu i zbog njega se borila jače kako bi ostvarila svoje snove.

-Zbog toga sam postala izvođačica kakva jesam danas i pripovjedačica kakva pokušavam biti -rekla je u nedavnom intervjuu za Los Angeles Times, “Kada morate učiti kako kazati zvukove i biti vrlo zabrinuti oko njihovog izgovora, to vam daje određenu svijest o akustici i slušnom iskustvu”.

U poeziju se zaljubila u vrlo ranoj dobi kad je tokom školskog odmora zapisivala ideje u bilježnicu. Sa 16 godina imenovana je za mladu pjesničku laureatkinju LA-a. Tri godine poslije, dok je studirala sociologiju na Harvardu, imenovana je za Nacionalnu pjesničku laureatkinju za mlade, naslov koji se u SAD-u daje osobi koja pokazuje iznimne vještine u umjetnosti, koja je snažan vođa i posvećena društvenoj pravdi. 2015.godine objavila je prvu knjigu “The One For Whom Food is Not Enough” i ove godine bi trebala objaviti slikovnicu “Change Sings”.

Gorman je postala šesta pjesnikinja i ujedno najmlađa koja je nastupala na predsjedničkoj inauguraciji. Pozivnicu za ceremoniju dobila je prije mjesec dana, nakon što ju je prva dama Jill Biden vidjela (i čula) kako nastupa u Kongresnoj knjižnici i oduševila se njome.

Za NYT je rekla da je nadahnuće za pjesmu tražila u američkim vođama koji su okupljali građane tokom vremena intenzivne podjele, poput Abrahama Lincolna i Martina Luthera Kinga Jr., te u drugim velikim pjesnicima koji su nastupali na inauguraciji poput Maye Angelou i Roberta Frosta.

Nije dobila eksplicitne smjernice šta tačno treba napisati, ali je znala da je tema inauguracije “Ujedinjena Amerika” i na toj ideji jedinstva oblikovala je svoju pjesmu.

Onda se dogodio napad na zgradu Kongresa 6. januara i dok je gledala nevjerovatne scene, inspiracija joj se odjednom vratila i u jednoj noći uspjela je završili pjesmu stihovima:

“Vidjeli smo silu koja bi uništila našu naciju umjesto da ju dijeli,

Uništila našu zemlju ako bi to značilo odgađanje demokratije.

I to je skoro uspjelo.

Ali iako se demokratija može povremeno odgađati,

Nikada se ne može trajno pobijediti”.

Prije inauguracije imala je oko 40 hiljada pratitelja. Na Instagramu trenutno ima 715 hiljada pratitelja, a taj broj stalno raste

(Jutarnji.hr)

Ne propustite