Gradovima širom Tunisa ponovno se ori "Narod želi pad režima!", sukobi traju već noćima, angažirana je i vojska

Aktuelno
Gradovima širom  Tunisa ponovno se ori "Narod želi pad režima!", sukobi traju već noćima, angažirana je i vojska
.

Žestoki sukobi između prosvjednika i pripadnika snaga sigurnosti traju već petu noć u nizu na prostoru više gradova u Tunisu. Tijekom jučerašnjeg dana vlasti su angažirale i vojsku.

screenshot-35
Podsjetimo, deset godina je prošlo od velike narodne pobune koja je u Tunisu svrgnula s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Bena Alija, no iz Tunisa je također krenuo val nemira koji se proširio diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike, tzv. "Arapsko proljeće".

Danas, točno deset godina kasnije, nezadovoljstvo je ponovno veliko, naročito zbog teške ekonomske situacije u zemlji koja stvara gnjev. Ironično je, no sve veći je broj onih koji su sudjelovali u prosvjedima 2011. te danas ističu kako je situacija još i gora nego za vrijeme Bena Alija.

U svakom slučaju, gradovima se ponovno ori poklič: "Narod želi pad režima". No, postoji jedna konkretna razlika - aktualni "režim" smatra se, barem od strane Zapada, demokratskim ustrojem, a samim time za očekivati je poprilično manju potporu prema prosvjednicima no što je to bio slučaj prije deset godina.

Izvor:Advance.hr

Ne propustite