Potres jačine 4,5 u Austriji: Jučer sam došao iz Hrvatske, jer mi je kuću uništio potres, a sada ovo

Svijet
Potres jačine 4,5 u Austriji: Jučer sam došao iz Hrvatske, jer mi je kuću uništio potres, a sada ovo
.

Zemljotres magnitude 4,5 po Richteru zatresao je u srijedu ujutro središnju Austriju, objavio je EMSC.

Tlo je podrhtavalo u 8:30 sati kod mjesta Hal u pokrajini Štajerskoj, 77 kilometara jugoistočno od Linca, a epicentar potresa bio je na dubini od osam kilometra. Austrijski mediji javljaju da zasad nema dojava o šteti, prenosi Jutarnji list.

Živimo u seizmološki nemirnim vremenima, svako malo podrhtava tlo. Krajem decembra potres u Hrvatskoj ostavio je teške posljedice, a treslo se tada i u Štajerskoj. Nakon toga osjetilo se nekoliko naknadnih podrhtavanja, javlja Kronen Zeitung.

- Čuo se prasak, svjetiljke su se pomicale - napisao je čitatelj Kronen Zeitunga iz Gornje Štajerske. Nakon nekoliko sekundi prestalo se tresti.

Potres ove jačine pogodi Austriju svakih četiri do pet godina. Trebao se osjetiti i u drugim dijelovima zemlje, ali podrhtavanje, primjera radi, u Gracu nije bilo toliko uočljivo kao za potresa u Hrvatskoj kod Petrinje 29. decembra, piše Kronen Zeitung. To je vjerovatno zbog male dubine od osam kilometara, rekla je stručnjakinja za potres pri ZAMG-u (Središnji zavod za meteorologiju i geodinamiku) Fe Aleksandra (Fee-Alexandra) Rodler.

Prema njezinim riječima, zasad nema izvještaja o oštećenjima zgrada, ali da je moguće da je bilo pukotina na zidovima ili opadanja maltera sa zidova.

Stanovnici područja ostavili su i na stranici EMSC-a dojmove nakon potresa: "Došla mama da pobjegne od potresa, a kad i ovdje počelo tresti, tlo se treslo dvije sekunde", "Namještaj se tresao, trajalo je 3-4 sekunde", "u Salzburgu se lagano osjetio" i slično.

Javio se i jedan Hrvat koji je upravo stigao u Austriju: "Prvo u Hrvatskoj, a sada u Austriji. Jučer sam došao iz Hrvatske, jer mi je kuću uništio potres, a sada ovo dolazi. Nadam se da vam se ništa nije dogodilo. Molim za sve Hrvate da to prestane. To više nije normalno" - piše Jutarnji list.

 

Ne propustite