Sudi se sedmorici osumljičenih turaka u slučaju Ghosna "slučaj muzički instrumenti"

Svijet
Sudi se sedmorici osumljičenih turaka u slučaju Ghosna "slučaj muzički instrumenti"
.

Sud u Istanbulu nastavio je u srijedu suđenje sedmorici turskih osumnjičenih optuženih za pomaganje krijumčarenja bivšeg šefa Nissana Carlosa Ghosna "u velikom slučaju muzičkih instrumenata" iz Japana u Libanon.

Suđenje pokušava objediniti detalje o tome kako je Ghosn - francusko-libanonsko-brazilski državljanin, koji je bio svjetska poslovna zvijezda kad se njegova karijera srušila - pobjegao iz Japana u decembru 2019. dok je bio pod jamstvom suočen s optužbama za financijsko kršenje zakona.

66-godišnji bjegunac uhapšen je u novembru 2018. godine i proveo je 130 dana u zatvoru prije nego što je izvršio drski čin bijega koji je ponizio japanske zvaničnike pravosuđa i pokrenuo pitanja o tome ko je umiješan.

Saslušanje se odnosi na zaposlenika u turskoj privatnoj aviokompaniji MNG Jet koji je navodno koristio četiri pilota i dvije stjuardese da bi Ghosn iz Japana prebacio u Liban preko Istanbula.

Piloti i zaposlenik MNG Jet-a optuženi su za "ilegalni krijumčarenje migranta" i prijeti im osam godina zatvora. Na ročištu u julu pušteno je uz kauciju, ali zabranjeno im je napuštanje Turske.

Dvoje stjuardesa optužene su da nisu prijavile zločin i preti im jednogodišnja kazna.

Svih sedmorica osumnjičenih poriču optužbe.

Izvor: AFP

Ne propustite