Dodik poslao poruku "Noćnim vukovima": Samo zajedno možemo...

Aktuelno
Dodik poslao poruku "Noćnim vukovima": Samo zajedno možemo...
-

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se videoporukom članovima ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi". Kako navode mediji, "Noćni vukovi" su ovogodišnju proslavu pravoslavne Nove godine posvetili su Danu RS koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

-Dragi prijatelji hvala vam za čestitke, obradovalo me što ste bili uz nas u važnim danima. Ostati zajedno je važna stvar za sve nas i nama je snaga koju ste uputili u vašim porukama veoma važna. Zato se zahvaljujem za organizciju obilježavanja dana RS koju činite i veoma mi je žao što zbog ovih uslova u kojima živimo danas neću biti u mogućnosti ove godine da budem s vama, sigurno u jednoj od narednih bićemo tu. Samo zajedno možemo da obezbijedimo da sačuvamo naš identitet i hvala vam za sve što činite pružajući nam tu poruku”, naveo je Dodik u videoporuci.

“Noćni vukovi” broje hiljade članova širom zemalja istoka. Predvodi ih Aleksander Zaldostanov zvani Hirurg, koji je objavio poruku Dodika upućenu ovoj grupi.

Kompletna grupa, ali i sam Zaldostanov uživaju podršku Vladimira Putina. Glasni su zagovornici njegove politike. Amerika je 2014. godine uvela sankcije Zaldastanovu. Na “crnoj listi” je i sam klub “Noćni vukovi”. Razlog – učešće ili aktivnosti koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Podsjetimo, u martu 2018. godine zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi”, njihovom vođi državljaninu Rusije Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu i predsjedniku srpskog ogranka te organizacije Nišliji Saši Saviću, kazao je tada direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

On je tada naglasio da je riječ o osobama koje su prijetnja po sigurnost i da je Služba postupila u skladu s onim što je dobila od Obavještajne agencije BiH.

(Oslobodjenje.ba)

Ne propustite