Merkel ZATEŽE MJERE, upozorava na kontrolu granica zbog rizika od virusa!

Svijet
Merkel ZATEŽE MJERE, upozorava na kontrolu granica zbog rizika od virusa!
.

Kancelarka Angela Merkel proširila je i pooštrila njemačka ograničenja koronavirusa i upozorila da bi mogla uvesti graničnu kontrolu bez koordiniranih napora da se zaštiti od rizika koji predstavljaju novi sojevi.

Tokom video poziva u utorak, Merkel i premijeri 16 država u zemlji produžili su pravila zaključavanja - koja uključuju zatvaranje nebitnih trgovina i ograničenje kretanja u pogođenim područjima - do 14. februara. Dok je Njemačka pooštravala odabrane mjere, europske najveća ekonomija zaustavila se bez nametanja nacionalnog policijskog sata kao u Francuskoj.

"Nemamo sve vrijeme na svijetu za djelovanje", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon više od sedam sati napetih rasprava. „Moramo odmah djelovati“ kako bismo spriječili rizike koje predstavljaju mutacije virusa.

Na sastanku je Merkel zagovarala oštrije ograničavanje, ali neki državni čelnici pružili su otpor. Kako su infekcije nedavno opadale, a primjena postojećih mjera labava, bilo je malo apetita za rizik od nezadovoljstva birača uoči regionalnih i nacionalnih izbora u narednim mjesecima.

Izvor: Bloomberg

Ne propustite