Kolika kazna prijeti Aleksiću ako se dokaže da je učinio sve što mu se stavlja na teret?

Aktuelno
Kolika kazna prijeti Aleksiću ako se dokaže da je učinio sve što mu se stavlja na teret?
.

Ukoliko se dokaže da je kriv, vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Miki Aleksiću (68), koji se sumnjiči za 15 krivičnih dJela - 8 si*ovanja i 7 djela polno uznemiravanje, a kojem je juče Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana, prijeti 20 godina zatvora, kaže za Telegraf.rs advokat El Sarag Sarah.

Ona objašnjava da je u ovom slučaju riječ o sticaju, s obzirom na to da se tereti za si*ovanje i obljubu zloupotrebom položaja, i nedozvoljene polne radnje. S tim u vezi, kako kaže, najviša kazna može biti 20 godina, po članu 60. stav 2. tačka 2 Krivičnog zakonika.

- To znači da ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih djela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih djela, pa će za sva ta djela izreći jedinstvenu kaznu.

- U ovom slučaju to znači da bi Mika Aleksić mogao da dobije jedinstvenu kaznu koju će sud izreći za djela koja mu se stavljaju na teret, jer je za njih predviđena kazna zatvora, i može da je povisi na najtežu utvrđenu kaznu, s tim da jedinstvena kazna ne smije dostići zbir utvrđenih kazni, niti preći dvadeset godina zatvora - objašnjava El Sarag Sarah.

Aleksić, koji je juče popodne negirao na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prijavila policiji, sproveden je u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Portparolka tužilaštva Ivana Rakočević precizirala je za Tanjug da se on tereti za osam krivičnih djela si*ovanje i sedam krivičnih djela polno uznemiravanje izvršenih u periodu od 2008. do 2020. godine na štetu šest oštećenih.

- Od njih šest jedna je bila malolejtna, a prema ostalim oštećenima su radnje izvršenja preduzete i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva - rekla je Ivana Rakočević i dodala da će Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovesti dalju istragu u ovom slučaju.

Policija je pozvala sve osobe koje je osumnjičeni se*sualno napastvovao, da joj se jave u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107, jer se sumnja da ima još njegovih žrtava.

Lavinu prijava pokrenula je glumica Milena Radulović, koja je prva progovorila o njegovom zlostavljanju, a kasnije su joj se pridružile i druge žrtve.

Poslije nje, svoje iskustvo javno je iznijela i glumica Iva Ilinčić. 

(Telegraf.rs)

Ne propustite