Glavni evropski saveznici optimistični u vezi s Bidenovim administratorom, govore rezultati ankete!

Svijet
Glavni evropski saveznici optimistični u vezi s Bidenovim administratorom, govore rezultati ankete!
.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzet će dužnost uslijed naleta optimizma među glavnim europskim saveznicima i kod kuće, u vezi s budućnošću transatlantskih odnosa i američke vanjske politike općenito, pokazala je anketa u utorak.

 

File---File picture taken Friday, Feb. 1, 2013 shows German Chancellor Angela Merkel, right, and United States' Vice President Joe Biden at the chancellery in Berlin, Germany.   (AP Photo/Markus Schreiber,file)

(Associated Press)

Četiri godine pristupa američke politike predsjednika "Donald America Trump" vanjskoj politici, koji je uključivao razbijanje tradicionalnih prijatelja iz NATO-a i propitivanje same alijanse, prihvaćajući autoritarne vođe, kao i nove trgovinske carine, narušili su odnose sa mnogima u Evropi.

Ali izborom Bajdena, kojeg su mnogi u Europi dobro poznavali već od godina na kojem je bio potpredsjednik i desetljeća u senatu, široka većina u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji blagonaklono gleda na naredne godine, prema izvještaju Pew iz Washingtona Istraživanje Istraživačkog centra provedeno krajem prošle godine.

I u Francuskoj i u Njemačkoj 84% ispitanika reklo je da su optimistični u pogledu budućnosti odnosa njihove zemlje sa SAD-om, kao i 72% u Britaniji. U SAD-u je 73% ispitanika reklo da su optimistični u pogledu budućih odnosa s Europom.

Na specifično pitanje o Bajdenu, 79% Nijemaca, 72% Francuza i 65% Britanaca izjavilo je da imaju povjerenja u njega da učini pravu stvar u vezi sa svjetskim poslovima. Sve tri zemlje bile su konstantno negativne prema Trumpovom nastupu na međunarodnoj sceni za vrijeme njegovog mandata, prema anketama Pew Research Centra. 

Samo je oko 1 od 10 Nijemaca izrazio povjerenje u njegovo bavljenje svjetskim poslovima u svakom od četiri istraživanja sprovedena u zemlji tokom njegovog predsjedništva, na primjer.

Izvor: Associated Press

Ne propustite