Razgovori o pomilovanju se intenziviraju kako se Trump približava posljednja 24 sata na funkciji

Svijet
Razgovori o pomilovanju se intenziviraju kako se Trump približava posljednja 24 sata na funkciji
.

Predsjednik Donald Trump priprema se za brojna najavljena pomilovanja, kako mu se bliži kraj kao i odlazak iz bijele kuće nakon proglašenja novog predsjednika Amerike Joe Bidena u srijedu u podne.

Trump se sastao sa zetom Jaredom Kushnerom i kćerkom Ivankom Trump, obojicom visokih zvaničnika Bijele kuće, kako bi dovršio listu pomilovanja koja će izdati u posljednja 24 sata svog predsjedništva.

Očekuje se da će se pomilovanja u velikoj mjeri nakloniti predsjednikovim dugogodišnjim prijateljima i političkim saveznicima, kao i prestupnicima droge na koje mu je skrenuta pažnja kroz administrativne napore na reformi krivičnog pravosuđa, prenosi The Hill.

Reper Lil Wayne, koji se izjasnio krivim za posjedovanje ilegalnog vatrenog oružja, i bivši predsjednik skupštine New Yorka Sheldon Silver (D), koji je proglašen krivim po optužbama za javnu korupciju i zatvoren u New Yorku, navodno su među prvim valom pomilovanja koje će Trump izdati u utorak.

Advokati Juliana Assangea mole se predsjedniku da ga oprosti. Sjedinjene Države rade na tome da Assange bude izručen iz londonskog zatvora kako bi se suočio sa optužbama koje se odnose na vladine novine objavljene u njegovoj firmi WikiLeaks. Bivši predsjednik Obama pomilovao je Chelsea Manning zbog njene uloge u curenju informacija na njegovom odlasku s funkcije 2017. godine.

Ne propustite