Pogledom u ogledalo otkrićete STANJE ŠTITNE ŽLIJEZDE – Ovo je uputstvo za preventivni SAMOPREGLED

Objavljeno:18.01.2021 - 23:45
A A A Times Arial

Bolesti štitne žlijezde pogađaju milione ljudi širom svijeta, uzrok su znatnih poremećaja zdravstvenog stanja, smanjuju kvalitet života i utiču na svakodnevni život i aktivnosti pojedinca.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitne žlijezde, a od toga njih 20% stanovnici su Evrope.

1343807-stitna-shutterstock-ls

Mjesec svjesnosti o štitnoj žlijezdi obilježava se svake godine u januaru, sa ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitne žlijezde kako bi se izbjegle neugodne tegobe i opasne komplikacije.

Uputstvo za samopregled:
1. držite ogledalo tako da vidite područje Adamove jabučice
2. određujući poziciju žlijezde, pazite da ne pomiješate pomicanje Adamove jabučice sa oteklinom
3. usredsredite se na navedeno područje i zabacite glavu
4. uzmite gutljaj vode i progutajte ga, pa posmatrajte pojavljuje li se oteklina
5. ako niste sigurni, ponovite postupak sa vodom.
I vi sami možete uticati na rad štitne žlijezde uvođenjem nekoliko zdravih navika u svakodnevicu. Promijenite stil života, povećajte tjelesne aktivnosti i naučite upravljati stresom kako stres ne bi upravljao vašim zdravljem,piše Srbijadanas

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!