"TURKOVIĆEVA VODI USKOSTRANAČKU POLITIKU" Košarac o ministarki inostranih poslova u "slučaju ikona"

Objavljeno:18.01.2021 - 19:03
A A A Times Arial

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da ministar inostranih poslova Bisera Turković u "slučaju ikona" sprovodi uskostranačku politiku i politiku nekih drugih centara moći.

Biraću riječi cijeneći njene godine i kolegijalan odnos. Turkovićeva vodi inostrane poslove kao ministar, a njen šef je Predsjedništvo BiH. Pokažite mi zemlju igdje na svijetu gdje ministar inostranih poslova bez argumenata i bez činjenica iznosi takve stavove prema svom šefu države?! Nigdje – rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da bi bilo potpuno logično da Turkovićeva pruži doprinos kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se dođe do materijalnih dokaza kada je riječ o ikoni i vlasništvu, a ne da vodi kampanju protiv “kolektivnog šefa države”, što nije prvi put.

Dodao je i da je vidljivo da postoji sinhronizacija i da se željelo da se zamagli neprimjeren i nepristojan događaj u Sarajevu kada dva člana Predsjedništva nisu dočekala ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

– Vjerovatno iza toga stoji i nastojanje da budu negirani kapaciteti Milorada Dodika, ali to je političar broj jedan u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda koji je to potvrdio sa 370.000 glasova – istakao je Košarac.

On je poručio da uspjeh Dodika na izborima za srpskog člana Predsjedništva ne može izbrisati gumicom ni Turkovićeva, niti bilo ko drugi.

– Da li je riječ o frustraciji što je dočekao Lavrova u Istočnom Sarajevu? Vjerovatno jeste. Da li neko želi da narušava odnose nekih zemalja, Republike Srpske i Rusije? Vjerovatno želi. Ali, ministar inostranih poslova nema taj mandat – upozorio je Košarac.

On je dodao da ministar inostranih poslova treba da sprovodi politike koje definiše Predsjedništvo BiH, a ne da kritikuje člana Predsjedništva i uvodi neki potpuno neargumentovani spin.

– Jedino što je mogla da traži jeste potpuni angažman da se utvrdi da li je ikona vlasništvo Ukrajine ili nije. Mislim da je ovo vrlo nekorektan i problematičan potez ministra inostranih poslova u Savjetu ministara – rekao je Košarac.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!