Pokradeni izbori u Mostaru mogu biti prekretnica za cijelu BiH!?

Bosna i Hercegovina
Pokradeni izbori u Mostaru mogu biti prekretnica za cijelu BiH!?
Ovih dana nam je predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović javno poručio kako često prijateljski razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Ovih dana nam je predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović javno poručio kako često prijateljski razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Znači, sve krize i belaji u koje su gurnuli državu i građane njih dvojica su dogovorili. Baš kao što se u Mostaru kaže da su bratski SDA i HDZ krali izbornu volju građana.

Ako je vjerovati u onu narodnu, da svako zlo sa sobom nosi i nešto dobro, onda bi i kompromitovani izbori u Mostaru mogli biti prekretnica u promjeni političke paradigme u BiH. Rezultati izbora u ovom gradu ukoliko postoji trun ljudskosti, pameti i dobre volje kod političkih aktera, posebno onih koji se kunu u BiH, otvaraju vrata širem političkom kompromisu koji bi Mostar vratio Mostarcima.

U tom slučaju mogli bi mostarizirati BiH, ali pozitivno, i učiniti je državom u koojoj će biti potaman, konstitutivnim i građanima, vjernicima i ateistima, političarima i privrednicima, starima i mladima.

SDA, HDZ i BH blok u Mostaru imaju priliku da politiku ne grade isključivo na isključivanju drugog ili trećeg, već da grade novu političku paradigmu zasnovanu na interesima građana Mostara, onih sa zapadne i onih sa istočne obale. Na tom putu važno je da prvo SDA i Bh. blok prestanu izmišljati razloge zašto ne mogu zajedno.

Njihovih 18 ruku u Gradskom vijeću mogu i trebaju postati most koji će u pravom smislu riječi spajati obale Neretve i ljude koji na njima žive.

Tih 18 se nikada ne smiju pretvoriti u sredstvo dominacije, ali moraju biti osigurač koji će Čoviću jasno pokazati da nije mogao, niti će, dobiti treći entitet ako bi i priznao da ga želi. Velika je odgovornost na SDA da nam u Mostaru dokaže kako je spremna odustati od politike podijela ma koliko to pogodilo one bliske njenom vrhu koji su kriminal skrivali iza nacionalnih interesa.

U Mostaru je idealna prilika i da građanske stranke istinski dokažu svoju probosansku orjentaciju. U Mostaru treba pokazati znanje i mudrost koje će skinuti hipoteku sa građanske raje koja je isključivo zainteresovana za vlast samo u Sarajevu.

Hrvati možda jesu sve malobrojniji narod u BiH, ali iz Mostara treba da krene praksa koja će im dokazati da njihova prava ne zavise isključivo od broja ruku HDZ-a. 

 

 

(NAP)

Ne propustite