Džemal Bošnjak za Sport.ba: Uvijek sam tražio izazov i u boksu sam pronašao najveći koji nikad ne prestaje

Boks
Džemal Bošnjak za Sport.ba: Uvijek sam tražio izazov i u boksu sam pronašao najveći koji nikad ne prestaje
.

Najbolje rangirani bh. profesionalni bokser Džemal Bošnjak (prema uglednom "BoxRecu") je bokser rođen u Crnoj Gori, ali nastupa za reprezentaciju BiH. U karijeri je ostvario zapažene rezultate, a u razgovoru za Sport.ba govorio je svojim počecima, odluci da nastupa za BiH, uspjesima, ali i planovima za budućnost.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

"Rođen sam u Crnoj Gori, ali preko 20 godina zivim u Bosni i Hercegovini. Tako da volim ovu zemlju i ponosan sam što već 15 godina je predstavljam kao reprezentativac na jakim i priznatim takmičenjima. Od djetinstva volim sport, i okušao sam se u raznim sportovima, poput atletike, košarke, fudbala... Ipak, kada sam krenuo na boks, kroz treninge sam ga jako zavolio. Uvijek sam tražio izazov i u boksu sam pronašao najveći koji nikad ne prestaje, jer svaki meč nudi nešto jedinstveno na svoj način", otkrio nam je Bošnjak, dodavši:

"Što se tiče olimpijskog boksa cilj je odlazak na Olimpijadu. To je cilj od početka moje karijere. Zadnje dvije olimpijade su mi promakle 'za dlaku' jer sam bio toliko blizu da ispunim normu, ali sudijski lobi je itekako jak bio, pa su te mečeve prepuštali jašim državama. Uprkos tome, trudiću se dok god sam u ovom sportu da se izborim da odem i predstavim našu državu na jednom takvom takmičenju. A što se tiče profesionalnog boksa, cilj i želja mi je da boksam s najboljim bokserima i da dokažem da bez obzira koliko mala zemlja bili da uz trud i rad možemo i mi se naći na vrhu i parirati njima."

Kako ocjenjujete proteklu godinu i šta možemo očekivati u ovoj 2021.?

Bošnjak: Prošla godina je bila loša u svim segmentima naših života, sve se poremetilo pa tako je uzdrmalo i nas sportiste. Jako je loša bila, ne samo što su bile odgođene manifestacije kako profesonalne tako i olimpijske, vec nismo imali ni priliku ni da treniramo onim tempom na koji smo navikli.Iskreno se nadam da će ova godina biti znatno bolja.

Osim što se bavite boksom, u profesionalnom ste radnom odnosu, a i porodičan ste čovjek. Kako sve stižete?

Bošnjak: U našoj državi je jako teško živjeti od sporta, jer ti prihodi nisu stalni, samim tim je nemoguće osloniti se na to pogotovo ako imate porodicu. Tako da pored sporta radim u sportskoj ustanovi. Što se tiče usklađivanja svih obaveza kako radnih , tako i sportskih s porodičnim životom jako je teško, ali se trudim da održavam neku ravnotežu. Npr. desi se da nekad imam više treninga kako tokom dan, tako i sedmicama prije nekog takmišenja, te nakon što se ono završi onda uzimam pauzu od treninga gdje sam stalno s porodicom kako bih pokušao nadoknaditi propušteno.

6004bd46-e088-4578-8eb6-36f40a0a0a6a-bosnjak1-previeworg

Mnogi priželjkuju Vaš meč s Damirom Beljom ili Edinom Puhalom. Da li do toga može doći u budućnosti?

Bošnjak: Da bi došlo do meča s Beljom ili Puhalom, trebalo bi da organizaciju manifestacije preuzme neki dobar organizator. Ja ne bih imao ništa protiv tog meča, također mislim da ni njih dvojica, te smatram da bi bilo vrlo atraktivno da se održi neki od navedenih mečeva. 

Šta mislite o Edinu Puhalu i ko je uopće najbolji bh. bokser trenutno u kruzeru?

Bošnjak: Što se tiče svjetske bokserske rang liste u kruzer kategoriji, ja se nalazim na 66. mjestu, samim tim se nalazim na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. To je zvanični podatak na osnovu rezultata. Ja sam prvi u BiH, odnosno 66. u svijetu dok je on drugi u BiH, a 67 u svijetu. Ali opet činjenično stanje je da ja sam nosilac liste sa samo sedam mečeva dok on ima 20 mečeva. 

Nedavno je upravo Iron Puki dao nam zanimljiv intervju, te Vas nahvalio kao jako dobrog boksera. Istakao je da vam fali pravi tim s kojim bi gradili profesionalnu karijeru. Vaš komentar?

Bošnjak: Što se tiče tima koji stoji iza mene u profesionalnom boksu, ja sam zaista zadovoljan. Almedin Fetahović je i dalje moj trener kako u olimpijskom tako i profesionalnom boksu, i to će tako ostati do kraja moje bokserske karijere jer smatram da je on najkompetentniji na našim prostorima kada je ovaj sport u pitanju. A što se tiče mog match makera, on je zaista profesionalac u svom dijelu posla. Ja sam prije nego što sam stupio s njim u kontakt, pregovarao s dosta njih, ali svi su nudili da mi završavaju rejting mečeve, da pravimo skor, popularnost i slično. Međutim, sve sam to odbio jer jednostavno mi nikad nije bio cilj da namještam mečeve radi popularnost i slično, već sam isticao da želim boksati isključivo s dobrim, kvalitetnim i dobro rangiranim bokserima. Uvijek mi je bio bitniji kvalitet od kvantiteta, što i pokazuje činjenica da ja sa samo sedam mečeva, od kojih četiri pobjede i tri poraza, nalazim se na 66. mjestu u svijetu baš iz razloga što se gledalo prilikom ocjenjivanja tih mečeva ko su moji protivnici. I kod mene je slučaj da ja ne biram protivnike nego oni biraju mene, a ja rado prihvatam ponude kako u kruzer tako i u teškoj kategoriji.

Pročitao sam Vaš intervju s Edinom Puhalom, pa sam odlučio da i ja progovorim o nekim činjenicama u svijetu boksa. Već dugo šutim i puštam da moji rezultati pričaju o meni. Ali vidim da kako vrijeme prolazi neke neistine su uzele previše maha. Više se vjeruje riječima nego činjenicama i podacima koji stoje javno na raspolaganju da se pročitaju. 

Puhalo kaže da je izgubio profesionalni meč jer nije imao adekvatnu podršku drćave i da sam sebi plaća pripreme. Ponaša se kao da na profesionalnim mečevima besplatno boksa pa traži donacije. Smatram da treba da jednom zauvijek riješimo ovo, profesionalni bokseri zarađuju, a olimpijski bokseri se bore za državu besplatno. E sad, zbog ovakvih izjava i prošenja pojedinih boksera državnim institucijama, reprezentacija u boksu je ostala bezbroj puta bez podrške. Išli smo na jaka prvenstva i takmičenja bez priprema jer jedva skupimo novac da se pojavimo na tom takmičenju.

Netačna je izjava da je on najbolji bokser u Kruzer kategoriji, što možete vidjeti i na rang listi. Meni je stvarno žao da osoba koja nikad nije uspjela biti državni prvak ističe da je evropski prvak. Ako želi da dokaže da je najbolji bokser neka to dokazuje u ringu, a ne ovakvom pričom. A što se tiče meča između Damira Belje i Puhala, nema se tu šta puno reći. Beljo iza sebe ima dugogodišnju olimpijsku karijeru, a svakako ga smatram boljim, iskusnijim i jačim od Edina. Na raspolaganje se stavljam da boksam bilo kad i bilo gdje s njim, da bi se riješilo pitanje najboljeg boksera Bosne i Hercegovine.

Pratite i svjetsku scenu. Adnan Ćatić se vratio trijumfalno i koliko znače njegovi nastupi za ostale naše boksere?

Bošnjak: Drago mi je zbog Ćatića sto se vratio nakon duže pauze, a povratkom je pokazao da iskreno voli boks i da još uvijek može se nositi sa svjetskom klasom. 

6004bd3a-4a84-40a6-bef2-36f70a0a0a6a-bosnjak-saznao-protivnika-u-1-kolu-svjetskog-prvenstva-115807-173031-big-previeworg

Ko je po Vama najbolji bokser planete trenutno i je li Muhamed Ali najbolji svih vremena?

Bošnjak: Mislim da nikad niko neće moći parirati Muhamedu Aliju, a što se tiče trenutno najboljeg boksera po mom mišljenju je to Saul Alvarez (super srednja kategorija). Momak zaista ima dobar stil boksa, on je pokretljiv, izdržljiv i jak bokser. 

I za kraj, recite nam više o Veljku Ražnatoviću...

Bošnjak: Ja za Veljka Ražnatovića nisam znao da je u boksu do onog momenta kada je bila neka bokserska anketa, kakav bi meč bio da nas dvojica ukrstimo rukavice. Znam da do tog meča nikad ne bi došlo jer smo nas dvojica dva različita svijeta. Naime, on boks koristi za popularnost ,a ja se borim zato što istinski volim ovaj sport. Zaista nemam neko mišljenje o njemu, da je neki bokser nije, što se vidi na osnovu njegovog odabira protivnika.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite