Vlada KS: Federalna vlada ponovno opstruira naša prava i ulogu u KCUS-u

Aktuelno
Vlada KS: Federalna vlada ponovno opstruira naša prava i ulogu u KCUS-u
.

Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je istekao četverogodišnji mandat 13. januara 2021. godine, o čemu je Vlada Kantona Sarajevo (KS) obavještena dopisom Federalnog ministarstva zdravstva. 

U dopisu se napominje da Vlada KS treba dostaviti imena dva člana Upravnog odbora (UO), ali da će Vlada Federacije imenovati „privremeni“ UO, dok se redovna procedura imenovanja ne provede.

- Ovim putem javno postavljamo pitanje ministru Mandiću i Vladi Federacije BiH zašto nisu blagovremeno provedene aktivnosti na imenovanju Upravnog odbora na mandatni period? Informiramo javnost da je tokom 2019. godine Vlada KS imenovala svoje predstavnike u Upravni odbor ove zdravstvene ustanove, ali federalne vlasti takvu odluku nikada nisu provele. Stoga imamo opravdane razloge za bojazan da će se opet političkim manevrima i igrama pokušati zanemariti volja većinskog finansijera ove, za građane i osiguranike Kantona Sarajevo, iznimno važne ustanove. Vlada KS će u ostavljenom kratkom roku, svakako dostaviti imena članova UO - saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.    

Iz Vlade KS se još napominje da će insistirati na zaključivanju ugovora o pravima i obavezama između suosnivača KCUS-a, jer je nedopustivo da građani KS izdvajaju najviše novca za rad, čak preko 150 miliona KM, a osnivačka prava KS su minorna i ovise o volji menadžmenta.

Kanton Sarajevo je pored godišnjeg finansiranja uložio i značajna sredstva u modernizaciju i opremanje KCUS-a, a Vlada KS je odlučna u namjeri da građanima svi ti resursi, koji im i pripadaju, budu na raspolaganju 24 sata i u punom kapacitetu.  

Fokus djelovanja resornog ministra i Vlade u narednom periodu će biti na aktivnostima jačanja osnivačkih prava i vraćanja KCUS-a na uslugu svim građanima i građankama, zaključuje se u saopćenju Vlade KS.

(Novi.ba)

Ne propustite