Okovani snijegom i ledom, sela danima bez struje

Objavljeno:17.01.2021 - 10:57
A A A Times Arial

Zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži prouzrokovanih snijegom i ledenom kišom, desetine planinskih sela na jugu Srbije, duže od sedam dana su bez struje. Svi raspoloživi radnici su na terenu, čiste puteve i nastoje poprave iskidanu elektromrežu, a pomaže i vojska.

U Prokuplju pada snijeg, trenutna temperatura je minus šest i prema prognozi meteorologa ona neće preći u plus ni narednih sati, tako da je pred nama ledeni dan, koji će dodatno otežati napore svih onih, koji danima učestvuju u raščišćavanju posljedica nevremena, koje je prozrokovalo na momente i kataklizmične slike.

490x370-pesacka-ulica-u-prokuplju-sneg-i-led-foto-lj-m

U Prokuplju pada snijeg, trenutna temperatura je minus šest i prema prognozi meteorologa ona neće preći u plus ni narednih sati, tako da je pred nama ledeni dan, koji će dodatno otežati napore svih onih, koji danima učestvuju u raščišćavanju posljedica nevremena, koje je prozrokovalo na momente i kataklizmične slike.

Tada je na jugu Srbije ostalo na hiljade domaćinstava bez elektične energije, a zbog zakrčenih puteva, meštani ne mogu do ljekara, prodavnica...

"U selu nema struje, od samog početka, kad se ovo desilo, ja mislim da je sedmi dan, kako nema struje uopšte. Znači, ljudi su stari, zna se kako to ide, zamrzivači se tope, ali šta da kažem, bitno da su živi i zdravi", kaže Zoran Petrović, iz Bogujevca.

Ističe da bi ranije, van sezone, trebalo proširiti i osvetliti put i očistila trasa kako bi ekipe elktrodistribucije mogle da rade. 

"Za nas stare, pogotovo, mnogo znači. Mi smo ostali na ledini, ne može da se prođe, ne može ništa, struju nemamo, nemamo ništa, put nemamo, sve je to zakrčeno", kaže Siniša Ilić, iz Mrljaka.

Miladin Radojičić, većnik Grada Prokuplja kaže da je od početka nevremena, kompletan kraj je bio odsječen, bez električne energije.

"Svaki dan smo na terenu, sa nama su uvijek na terenu pripadnici 310. inženjerijskog puka, na različitim putnim pravcima, gdje se vrši raščišćavanje terena, prohodnost puteva, radi pristupa električnoj mreži i osposobljavanja", kaže Radojičić.

Svakog dana, kaže, uključuju po dva, tri nova sela, trenutno je 14, 15 njih još uvijek bez električne energije i u naredna dva, tri dana očekuje se normalizacija kompletnog područja.

"Trideset jedna porodica je dobila pomoć u higijenskim i namirnicama za ishranu, dobili su brašno. Odlukom uprave grada, porodice sa malom djecom su dobile agregate, rasporedili smo ih tako da svako selo u principu ima po jedan agregat, da bi mogli da napajaju telefone, da nam javljaju o prohodnosti, o eventualnim problemima, gdje treba da reagujemo", kaže Radojičić.

Više od hiljadu domaćinstava i dalje je bez struje i u kuršumlijskim planinskim selima, gdje je zbog njihove udaljenosti od opštinskog centra i najteža situacija.

Kada će struja stići do njih niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali je sasvim izvjesno da će osposobljavanje elektromreže potrajati, baš kao i u Jablaničkom okrugu, gdje je četrdesetak sela u opštinama Lebane, Medveđa i Crna Trava, danima bez struje, kao i mnoga sela u Nišavskom okrugu, uglavnom u opštini Svrljig.

Mještanima je ovih dana potrebna svaka vrsta pomoći, a svakako su najpotrebniji agregati, kako bi se premostio period do dolaska struje.

Brojna domaćinstva na jugu Srbije prethodne nedjelje poplavljena i da je i njima preko potrebna svaka vrsta pomoći.

(RTS)
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!