2 GREŠKE "UBIJAJU" SVE ŠTO JE ZDRAVO U JAJIMA: Na kojoj temperaturi se čuvaju i koliko dugo kuhaju su veoma važni

Objavljeno:16.01.2021 - 17:53
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Kada pripremate jaja, kako to da učinite, a da zadrže svoja zdrava svojstva? Prema brojnim medicinskim studijama, ova namirnica će najbolje sačuvati hranljivu vrijednost ako se konzumira kuhana. Kuhanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina, zbog čega se i osjećamo sitim.

Međutim, kako da znate da na visokim teperaturama niste "ubili" sve hranljive materije u ovoj namirnici? Kao i kod većine, postoji tanka linija između termičke obrade koja je dovoljno duga da se unište štetni organizmi, ali ne i preduga da se oštete hranljive materije.

Ako ih previše držite na vatri, najvjerovatno ćete uništiti sve antioksidante u njima, a koji štite telo od štetnih slobodnih radikala. Jedno istraživanje je pokazalo da ključanje, prženje ili kuhanje u mikrotalasnoj u velikoj mjeri umanjuju količinu antioksidanata u jajima.

O tome koliko dugo je najzdravije kuhati jaja i dalje se vodi polemika, ali vreme koje je najviše spominje kao optimalno jeste 10 minuta. Temperatura treba da bude između 60 i 70 stepeni Celzijusovih. To je dovoljno da se unište potencijalno štetne materije, ali ne i pretherano dugo da se jaja osiromaše važnim nutrijentima.

Postoji još nešto o čemu se rijetko vodi računa, a takođe je ključno za zdravstvene benefite jaja - temperatura na kojoj se čuvaju. Optimalno je čuvati ih na 7 stepeni Celuzijovih. Na taj način se neće pokvariti, niti će se zamrznuti korisni sastojci i tako izgubiti svoja hranljiva svojstva.

(mondo.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!