SDP putem Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

Aktuelno
SDP putem Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru
.

Smatramo da srazmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta

Socijaldemokratska partija BiH, nakon dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama na izborima u Mostaru, odlučila je putem Suda BiH zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za sve politički subjekte i kandidate, saopćeno je iz te stranke.

Tim povodom je, kako navode, nadležnom Apelacionom odjelu Suda BiH u zakonskom roku poslana žalba s prilozima koji pokazuju da bi, ukoliko se prebroje glasački listići na svim izbornim mjestima, moglo doći do novih bitnih promjena u rasporedu vijećničkih mandata i poretka kandidata unutar izbornih listi.

- Mi u SDP BiH smatramo da srazmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta, istakli su iz SDP BiH.

Navode da je prebrojavanjem izbornih listića na samo 15-ak biračkih mjesta spriječena krađa jednog vijećničkog mandata, a uz to je došlo do, kako dodaju, dramatičnih promjena u redoslijedu preferencijalnih glasova na pojedinim izbornim listama.

- Također, smatramo da će eventualna otkrića sa svih izbornih mjesta pomoći istražnim organima da detaljno identificiraju sve organizatore i izvršitelje kriminalnih aktivnosti koji su se upustili u krađu izborne volje građana Mostara, stav je SDP-a BiH.

Iz ove stranke pozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH da po službenoj dužnosti donese odluku o ponovnom prebrojavanju svih glasačkih listića na svim izbornim listama, kao i ponovno prebrojavanje preferencijalnih glasova po svim političkim subjektima.

(Oslobođenje)

Ne propustite