Anes Halebić za Novi.ba: Nama publika najviše nedostaje, u Vakufu sam kao kod kuće i ne razmišljam o odlasku

Ostali sportovi
Anes Halebić za Novi.ba: Nama publika najviše nedostaje, u Vakufu sam kao kod kuće i ne razmišljam o odlasku
.

Sloga iz Gornjeg Vakufa je u finišu prvog dijela Premijer ligi BiH savladala favorizovani Borac, a jedan od najboljih igrača ovog tima je svakako Anes Halebić. Odlični organizator igre gornjovakufskih “Crvenih” rado je pristao da bude naš današnji gost.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Prvi dio sezone okončali ste na 10. poziciji. Kako ste zadovoljni nastupom samog tima, ali i svojim igrama u dresu Sloge?

Anes Halebić: S obzirom na niz problema koje smo imali početkom ove sezone, od povreda pa do pozitivnih testova na Covid 19, mogu reći da smo zadovoljni trenutnom pozicijom na tabeli. Imali smo veoma težak raspored (nekoliko utakmica uzastopno u gostima, ritam srijeda-subota), ali na kraju smo ipak ostvarili neke bitne pobjede i nalazimo se na 10.mjestu, iznad zone ispadanja. Ako pogledamo raspored i sve probleme koje smo imali, mogu slobodno reći da sam zadovoljan igrama cijele ekipe. Davali smo posljednji atom snage na svakoj utakmici, a malo nam je nedostajalo sportske sreće u nekim momentima. Kada je moja igra u pitanju, zadovoljan sam kako sam odigrao ovaj dio prvenstva, bilo je tu nekih sitnih padova, ali kada sve saberem dao bih sebi prolaznu ocjenu (smijeh).

Mnogi smatraju da je kruna sezone bio veliki trijumf protiv bh. prvaka, ekipe Borca, sa 24:19. U tom duelu postigli ste tri pogotka i dali značajan doprinos pobjedi svog tima. Jeste li očekivali pobjedu i koliko Vam ona znači?

Anes Halebić: Iskreno, mene nije iznenadila pobjeda protiv Borca. Sa svim ekipama iz gornjeg dijela tabele odigrali smo dobro. Za Borac smo se posebno pripremali. Šef je dobro analizirao protivnika, a mi smo samo na terenu sproveli ono što je tražio od nas i na kraju smo slavili. Naravno da nam je ta pobjeda značila mnogo, kako za stanje na tabeli tako i za psihu igrača, jer prije te utakmice smo imali nekoliko vezanih gostovanja na kojima nismo ostvarili pobjede.  A s druge strane, uvijek je lijepo pobijediti šampiona države, to je nekako poseban osjećaj.

5ffcda8e-3b00-4762-bd90-147f0a0a0a6a-halebic2-previeworg

Koji je klupski cilj za ovu sezonu i smatrate li da to možete ostvariti?

Anes Halebić: Cilj je priključiti se ekipama iz vrha tabele, jer imamo kvalitet za sami vrh i nadam se da ćemo to ostvariti u proljetnom dijelu sezone.

Koliko Vam nedostaje publika na tribinama s obzirom da je poznato da Sloga ima uvijek veliku podršku svojih vjernih navijača?

Anes Halebić: Vjerovatno nama publika najviše nedostaje. Iskreno, neobično je izaći na teren i vidjeti praznu dvoranu nakon toliko utakmica pred punom dvoranom.  Nije ista čar igranja pred punim i praznim tribinama, a ovdje su navijači nesto posebno. Ljudi jednostavno žive za rukomet i jedva čekaju domaću utakmicu da dodu nas bodriti.

Nakon nastupa za Turbinu i Neretvu iz rodne Jablanice te za mostarski Velež, stigli ste prije skoro 4 godine u Gornji Vakuf. Kako ste zadovoljni samim prijemom u klubu i gradu, te gdje Vam je bilo najljepše tijekom karijere?

Anes Halebić: Da, tu sam skoro četiri godine i već me smatraju domaćim igračem. Od prvog dana se osjećam kao kod kuće. Mislim da to dovoljno govori kako sam primljen od strane grada i kluba. Iskreno se nadam da sam makar malo tog gostoprimstva uspio vratiti na terenu. A o tome gdje mi je bilo najljepše, teško da mogu odlučiti. Svaki klub i svaka sredina nosi nešto posebno sa sobom i za svaki me vežu neke lijepe uspomene, prijateljstva.

5ffcda78-c878-44e3-b0fd-15de0a0a0a6a-halebic-previeworg

Planovi za budućnost?

Anes Halebić: Trenutno sam zadovoljan ovdje u Gornjem Vakufu, tako da ne razmišljam o odlasku. Tu sam i zaposlen u jednoj firmi, radim kao mašinski inžinjer i igram rukomet, dakle radim ono što volim i ne razmišljam o promjeni sredine.

Bh. sport je općenito u teškoj situaciji, pa samim time i rukomet. Čini li dovoljno država da podrži jedan ovako trofejan sport i u kojem segmentu su promjene najpotrebnije?

Anes Halebić: Mišljenja sam da država ne čini dovoljno da podrži sport općenito, a pogotovo rukomet. Nekako je rukomet po strani u odnosu na nogomet i kosarku i ne pridaje mu se previše pažnje, a trebalo bi. Definitivno je dobra stvar što je Muhamed Toromanović imenovan za sportskog direktora reprezentacije i mislim da u tom smjeru trebamo ići, dakle uključivanje što vise legendi bh. rukometa u rad Saveza. Košarkaški savez je to dobro odradio imenovanjem mog sugrađanina Mirze Teletovića za predsjednika, mislim da bi i Rukometni savez trebao napraviti sličan potez i dati šansu nekom proslavljenom bh. rukometašu.

Bh. rukometaši nedavno su savladali Estoniju samo s dva pogotka razlike. Može li ova selekcija bolje i doći do plasmana na EURO ili smatrate da je ovo naš limit?

Anes Halebić: Mislim da smo porazom u Estoniji i pobjedom od dva razlike u Bugojnu sebi zatvorili vrata Eura. Naravno da ovo nije naš limit. Ova reprezentacija može puno više, a to smo pokazali u nekim utakmicama. Ima tu dobrih momaka čije vrijeme tek dolazi i koji će kroz godinu-dvije biti nosioci igre u reprezentaciji.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite