Turska je optužena za izručenje ujgurskih muslimana Kini u zamjenu za COVID vakcinu!

Svijet
Turska je optužena za izručenje ujgurskih muslimana Kini u zamjenu za COVID vakcinu!
.

Turska je optužena da je pristala da vrati Kini Ujugarske muslimane, te da u zamjenu dobije pristup kineskim COVID vakcinama.

Optužbe proizlaze iz vremena dva događaja u decembru: dugo odgađanog dolaska turske narudžbine vakcina od kineske firme Sinovac i naglog poteza Pekinga da ratifikuje sporazum o ekstradiciji iz 2017. godine s Ankarom.

Turska je planirala započeti vakcinaciju ljudi pucnjem na sinovac 11. decembra, navodi Al-Monitor. No, prva pošiljka stigla je tek 30. decembra.

Odgoda vakcine potaknula je opozicione političare u Turskoj da izraze zabrinutost zbog toga što je Kina vršila pritisak na vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) da ratificira sporazum o izručenju ako želi pristupiti cjepivima.

Kina je objavila da je ratificirala ugovor o ekstradiciji 27. decembra. Dogovor znači da Turska mora izručiti Kinu bilo koga pod krivičnom prijavom ako to zatraži, i obrnuto.

Turska nije ratificirala sporazum, iako se očekuje da će parlament zemlje raspravljati o njemu kad se ponovo sastane 26. januara, izvijestio je Nikkei.

Izvor: Business Insider

Ne propustite