EU članice oštro kritizirale Pfizer zbog kašnjenja dostave cjepiva: Ovako se ugrožava kredibilitet procesa cijepljenja stanovništva

Aktuelno
EU članice oštro kritizirale Pfizer zbog kašnjenja dostave cjepiva: Ovako se ugrožava kredibilitet procesa cijepljenja stanovništva
.

Europske države ističu sve više kako je kredibilitet njihovih programa cijepljenja stanovništva ugrožen zbog činjenice da cjepivo stiže presporo, a američki Pfizer, glavni proizvođač cjepiva koje su naručile europske zemlje, jučer je objavio kako će "privremeno usporiti" dostavu novih doza.

screenshot-27

Podsjetimo, cjepivo koje su zajedno razvili američki Pfizer i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech počelo se dostavljati zemljama Europske unije krajem prošlog mjeseca, no od onda se već 9 članica požalilo da nisu dobile dovoljno cjepiva.

Iz Pfizera su inicijalno tvrdili kako sve ide po planu, no onda su jučer potvrdili kako će nove doze kasniti. Kao razlog navode "promjene u proizvodnom procesu kako bi se pojačala proizvodnja".

No, šest EU zemalja objavilo je zajedničku poruku u kojoj kritiziraju Pfizer. "Ova situacija je nedopustiva. Ne samo da utječe na planirani raspored cijepljenja već i smanjuje kredibilitet samog procesa", navodi se u izjavi koju potpisuju ministri zdravstva Švedske, Danske, Finske, Litve, Latvije i Estonije.

Izvor:Advance.hr

Ne propustite