BIHAMK: Snijeg uzrokuje velike probleme na bh. cestama

Aktuelno
BIHAMK: Snijeg uzrokuje velike probleme na bh. cestama
.

Ugaženog snijega ima na dionicama u višim predjelima, a izdvajamo puteve: Posušje- Jablanica, Ključ- Bosanski Petrovac, Livno- Glamoč-Mlinište i Semizovac-Olovo. Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Na području jugozapadne Bosne skrećemo pažnju na povremeno jake udare vjetra.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica na svim putnim pravcima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. Vozače molimo za maksimalno opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

S obzirom da su za vikend i početak naredne sedmice u BIH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetujemo da svoje vozilo pripreme za zimske uslove vožnje:

-Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio;
-Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice;
-Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila;
-Očistite vozilo od snijega i leda;
-Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara;
-U slučaju potrebe pozovite na broj 1282.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopćio je BIHAMK.

Ne propustite