Najdalja

Najstariji kvazar i supermasivna crna rupa otkriveni u dalekom svemiru!

Objavljeno:15.01.2021 - 18:57
A A A Times Arial

Otkriveni su najudaljeniji kvazar i najranija poznata supermasivna crna rupa, bacajući svjetlo na to kako su se masivne galaksije stvorile u ranom svemiru.

Where have all the quasars gone?

(University of Toronto)

Ovo otkriće otkriveno je u utorak na 237. sastanku Američkog astronomskog društva, koji se dogodio praktički zbog pandemije. Studija je prihvaćena za objavljivanje u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Kvazar ili kvazizvjezdani objekt kompaktno je područje u središtu galaksije koje izbacuje ogromnu energiju. Emitiraju toliko energije da se kvazari kroz teleskop čine poput zvijezda. Astronomi vjeruju da supermasivne crne rupe u središtima galaksija zapravo pokreću kvazare, djelujući poput motora.

Kada plin padne u kvazare u središtima galaksija, oni stvaraju diskove od plina i prašine koji emitiraju elektromagnetsku energiju. Ovo stvara svjetlinu veću od cijelih galaksija.

Izvor: CNN

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!