Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Aktuelno
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”
Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na YouTube kanalu MARIO ZNA iznijela je netačne tvrdnje da vakcina protiv Covida-19 “ne postoji” i da su vakcine koje se primaju, zapravo, “genetički tretmani”.

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na YouTube kanalu MARIO ZNA iznijela je netačne tvrdnje da vakcina protiv Covida-19 “ne postoji” i da su vakcine koje se primaju, zapravo, “genetički tretmani”.

Na zavjerološkom YouTube kanalu MARIO ZNA je 3.1.2020. objavljen intervju sa Milom Alečković, prominentnom teoretičarkom zavjere, u kojem govori o vakcinama protiv Covida-19.

Intervju, koji traje skoro sat i po, ima  171.430 pregled do sada.

pasted-image-0

U ovom isječku, Alečković navodi da se u Francuskoj i u Evropi podižu “krivične prijave protiv svakog ljekara” koji pacijenta vakciniše “prevarnom vakcinom”, te da vakcina protiv Covida-19 ne postoji:

Prije neki dan nam je javio, znači Alberto, Carlo Alberto Brusa ovako. Podiže krivičnu prijavu protiv svakog lekara, u Francuskoj i Evropi, a što da ne i u Srbiji, ko pristane da vakciniše ljude prevarnom vakcinom. 

 - Vidite, ovo nije vakcina. Vakcina protiv Covid-19 ne postoji. Ajde pošto ja nisam vakcinolnog, doktor Didier Raoul, znači najveći svetski virusologi i epidimiolog i doktor Perroni i Luke Motanje i Majkl Levin i svi ovi koje sam navela, oni tvrde da je vakcina protiv, vakcina protiv Covid-19 ne postoji. 

Vakcina protiv Covida-19 razvijena je za nešto manje od godinu. Do vremena pisanja ovog članka, devet vakcina odobreno je za upotrebu (Pfizer/BioNTech, Moderna, Sinovac, AstraZeneca, Sputnik V, Bharat Biotech/ICMR, EpiVacCorona, te dvije vakcine Instituta za biološke proizvode Wuhan i Peking). Na web stranici Regulatory Focus redovno se ažurira status odobrenih vakcina, te faze istraživanja u kojima se nalaze kandidati za vakcine protiv Covida-19, zajedno sa detaljima o regulaciji, procesu ispitivanja, distribuciji i uloženom novcu u vakcine.

Činjenica da su vakcine uspješno razvijene u tako kratkom periodu se nerijetko koristi za stvaranje sumnje u to da li se tim vakcinama može vjerovati i da li su one zaista stvarne. Jelena Kalinić, biologinja i naučna novinarka, za Glas Amerike objasnila je da kompanije koje razvijaju vakcine koriste već razvijene platforme za stvaranje vakcina:

Nekima je brzina razvoja vakcina protiv COVID-19 „dokaz“ da je virus već bio poznat, pa su farmaceutske kuće imale pripremljenu vakcinu. To jednostavno nije tako – za vakcine možemo koristiti ili već postojeće platforme poput inaktivacije virusa, ili neke eksperimentalne platforme, za koje je već pokazano da bi mogle biti korisne i efikasne kao „nova generacija vakcina“. Samo je bilo potrebno istražiti novi patogen i utvrditi koji bi to njegov dio, tj. gen za koji njegov dio treba biti „srž“ nove vakcine.

Vakcinacija protiv Covida-19 traje već više od mjesec u velikom broju država. U SAD-u je primijenjeno preko 11 miliona doza Pfizerove vakcine (neke vakcine poput Pfizer/BioNTech i Moderne moraju da se prime u dvije doze u razmaku od oko tri sedmice kako bi bile efektivne). 

Alečković dalje “objašnjava” kako su ove vakcine zapravo “genetski tretmani”:

Ljekar koji zna da ovo nije vakcina nego genski tretman on defakto vama daje prevarom, to je krivično delo teške prevare jer on vama ne daje vakcinu, on vam daje nešto drugo. I zbog toga svi lekari u Francuskoj, sada Italiji, to će biti sad i Nemačka koji budu hteli da vakcinišu ljude osim ako je neki pacijent dođe pa kaže želim da se na meni vrši genski eksperiment, onda u redu, vakciniši se, ali mislim da je glupo ako ne traži 50.000 dolara za to jer pitanje da li će preživeti njegovi potomci progeniture njegove.

Znači to je ovaj je rekao da je to science fiction, da je to science fiction. Znači nema vakcine. E sad ovo što se nudi kao vakcina to je genetski, genetički tretman, kako god hoćete, znači nije vakcina. 

Vakcina protiv Covida-19 ne služi za promjenu genetskog materijala niti je ona “genetski tretman”, kako tvrdi Alečković. O ovome je pisao Reuters 18.5.2020:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), DNK vakcina “uključuje direktno uvođenje plazmida u odgovarajuća tkiva koja sadrže sekvencu DNK, koja kodira antigen(e) protiv kojeg se traži imunološki odgovor, a oslanja se na proizvodnju ciljnih antigena unutar tijela.” 

To znači da, za razliku od raširenijih “konvencionalnih” vakcina (ovdje) koje koriste čitav patogen ili fragment, DNK vakcina uključuje ubrizgavanje malog dijela genetskog koda virusa (DNK ili RNK) za poticanje imunološkog odgovora kod pacijenata koji nisu inficirani.

Ovaj postupak ne stvara genetski modificiran organizam, kojeg Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization - FOA) definiše kao “organizam u koji je jedan ili više gena (nazvanih transgeni) uneseno u njegov genetski materijal iz drugog organizma korištenjem tehnologije rekombinantne DNK”.

Zapravo, bilo kakva tvrdnja da se vakcinom može genetski modifikovati ljudska DNK je antivakcinacijski mit, kako je za Reuters pojasnio Mark Lynas iz Saveza za nauku Cornell univerziteta: 

“Genetska modifikacija uključivala bi umetanje strane DNK u jezgru ljudske ćelije, a vakcine to jednostavno ne rade. Vakcine djeluju tako što treniraju imunološki sistem da prepozna patogen kada pokušava zaraziti tijelo - ovo se uglavnom radi injekcijom virusnih antigena ili oslabljenih živih virusa koji stimuliraju imunološki odgovor tako što proizvode antitijela”.

Lynas je dodao: “DNK [u DNK vakcinama] se ne integriše u jezgro ćelije, tako da ovo nije genetska modifikacija - ako se ćelije podijele, uključivat će samo vašu prirodnu DNK. Ali ovaj pristup obećava puno za Covid, jer se može vrlo brzo povećati i vrlo je svestran - lako je sintetički proizvesti DNK sekvence koje odgovaraju traženim dijelovima genetskog koda virusa”.

Pored ovih tvrdnji, Alečković navodi kako je Carlo Alberto Brusa najavio da će ljekari koji vakcinišu pacijente vakcinom protiv Covid-19 ići na sud. Carlo Alberto Brusa italijanski je advokat koji je svoju karijeru izgradio kao “advokat fudbalera”. Vodi francuski portal Reaction19 koji se zasniva na širenju dezinformacija o bolesti Covid-19. U 2020. godini je u nekoliko navrata surađivao sa evropskim zavjerolozima, a bio je i izvor nekoliko dezinformacija ocijenjenih od portala za provjeru činjenica.

Kao izvor za svoje tvrdnje, Alečković također spominje francuskog doktora Didiera Raoulta. U novembru 2020. godine objavljeno je da je protiv Raoulta pokrenut disciplinski postupak zbog širenja netačnih tvrdnji da hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, uspješno liječi Covid-19. 

(Raskrinjavanje.ba)
 

Ne propustite