Nakon tri sedmice migranti u Lipi su pregledani: Evo u kakvom su stanju

Objavljeno:14.01.2021 - 18:02
A A A Times Arial

Foto: Dansko vijeće

Nakon tri sedmice bez pružanja značajne zdravstvene zaštite migrantima i tražiocima azila na lokaciji Lipa, vlasti su omogućile Danskom vijeću za izbjeglice da osigura medicinski pregled i prvu pomoć za 147 osoba koje su danas smještene u šatore u novom privremenom kampu, nakon što su danima živjeli u improviziranim objektima na lokaciji bivšeg kampa.

Objavilo je to Dansko vijeće za izbjeglice. 

Nakon tri sedmice bez pružanja značajne zdravstvene zaštite migrantima i tražiocima azila na lokaciji Lipa, vlasti su...

Objavljuje Danish Refugee Council Bosnia and HerzegovinaČetvrtak, 14. siječnja 2021.

 

"Medicinska intervencija pružena je za dodatnih 80 ljudi s različitim zdravstvenim potrebama. Medicinski timovi lokalnog doma zdravlja i DRC-a pomogli su dodatnih 12 osoba koje borave u ostacima zapaljenog kampa Lipa, kao i 22 osobe koje borave u šumi u blizini lokacije Lipa", objavilo je Vijeće.

Kako dodaju, ostvaren je određeni napredak u kampu, međutim još se toga mora učiniti da bi uvjeti života u Lipi zadovoljili prihvatljive humanitarne standarde.

"Nedostatak vode za održavanje lične higijene i liječenje kompleksnijih zdravstvenih stanja, kao i još uvijek nestabilno grijanje prihvatnog objekta, vojnog šatora, može imati ozbiljne i trajne posljedice na zdravlje ljudi. Postoje i značajni rizici za ljudski život na lokaciji Lipa, uslijed ozbiljnosti vremenskih uvjeta, stoga, zajedno s vlastima i drugim humanitarnim organizacijama, tim ljudima je potrebno osigurati minimalnu zaštitu i dostojanstvene životne uvjete, čim prije", apeluju iz Danskog vijeća za izbjeglice,prenosi RadioSarajevo.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!