Na današnji dan prije 68 godina TITO JE POSTAO PREDSJEDNIK: Da li bi nam danas bilo bolje da je TITO ŽIV?

Objavljeno:14.01.2021 - 16:29
A A A Times Arial

Na današnji dan Narodna skupština FNRJ izglasala je Ustavni zakon kojim je uvedeno društveno vlasništvo i samoupravljanje proizvodjača. Umjesto vlada i ministarstava uvedena su izvršna vijeća i državni sekretarijati. Prvi predsjednik Saveznog izvršnog vijeća postao je Josip Broz Tito, koji je do tada bio premijer.

Tito je prethodno obavljao funkciju premijera, a na predsjedničkoj funkciji, tokom koje je do Ustavnog zakona bio predsjednik Predsjedništva Narodne skupštine Jugoslavije, naslijedio je Ivana Ribara, postavši ujedno i predsjednik SIV-a.

Ustavnim zakonom iz 1953. Jugoslavija je proglašena socijalističkom, demokratskom saveznom državom suverenih i ravnopravnih naroda. Sva vlast u zemlji je pripadala radnom narodu preko predstavnika u raznim tijelima, kao i neposredno – izborima, opozivom predstavnika, zborovima, savjetima i drugim oblicima samoupravljanja, koje je proglašeno za osnov čitavog uređenja.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!