Sutra počinje prva velika vakcinacija u Beču

Svijet
Sutra počinje prva velika vakcinacija u Beču
.

Prema planu vakcinancije protiv COVID-19 koji su predstavili bečki gradonačelnik Michael Ludwig i gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker, u početku će prioritet biti visoko rizične grupe i ljekari. 

Od 27. decembra do sada je vakcinisano 7.000 ljudi, a do kraja januara 48.500 stanovnika Beča primit će prvu dozu vakcine. Prva velika kampanja vakcinisanja počet će 15. januara, kada će za četiri dana na četiri lokacije biti vakcinisano 11.000 ljekara i uposlenika hitne medicinske pomoći.

- Optimističan sam da ćemo se zahvaljujući vakcinaciji ponovo vratiti životu bez ograničenja. Među 7.000 vakcinisanih je 5.400 štićenika u 122 doma za stara i iznemogla lica i 1.600 uposlenika u zdravstvenim ustanovama i bolnicama. Najkasnije od sredine februara biće vakcinisane i osobe van domova za stara lica, starije od 80 godina. Do kraja ove sedmice uslijedit će vakcinacija još 26.000 osoba. Skorim dolaskom vakcine Moderna sve će ići još brže, jer se ova vakcina može čuvati na temperaturi od -20 stepeni celzijusa - objasnio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Iskustvo s imunizacijom i motivacijom stanovništva Beč je već mogao steći kampanjom vakcinisanja protiv gripe prošle jeseni kada se vakcinisalo 420.000 Bečlija te je kvota vakcinisanja podignuta sa 8 na 25 posto.

Grad Beč pridaje veliku važnost maksimalnoj transparentnosti po pitanju trenutnog stanja planiranja i isporuke vakcina te će redovno informisati stanovništvo. Budući da će količine isporuke varirati zbog odobrenja drugih vakcina, strategija će se kontinuirano prilagođavati tim promjenama, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Ne propustite