TIHI SIMPTOMI koji mogu da ukazuju da patite od POVIŠENOG HOLESTEROLA: Ove signale nikako ne ignorišite

Porodica i zdravlje
TIHI SIMPTOMI koji mogu da ukazuju da patite od POVIŠENOG HOLESTEROLA: Ove signale nikako ne ignorišite
.

Redovna posjeta ljekaru i osluškivanje signala koje nam tijelo šalje je vrlo važno 

Tijelu je potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija, ali visok nivo može da bude jako opasan. Uslijed povećanja vrijednosti holesterola, povećava se i rizik od srčanih oboljenja. 

Ukoliko osluškujemo naše tijelo, možemo prepoznati najranije simptome i reagovati na vrijeme, kažu ljekari.

Visok nivo holesterola obično ne uzrokuje nikakve značajnije simptome, pa ga je zato teško ustanoviti. Međutim, postoji skup fizičkih simptoma koji mogu da budu najraniji signali da sa nivoom holesterola u vašem tijelu nešto nije u redu. Ukoliko primjetite bilo koji od ovih signala, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru:

1. Bol u rukama i nogama

"Akumulacija holesterola može da začepi krvne sudove nogu i ruku. Nakupljanje holesterola na ovim mjestima često izaziva bol u šakama ili stopalima", kaže doktor Majkl Nikols.

2. Osjećate trnjenje u telu 

"Prekidi u protoku krvi u određenim dijelovima tijela stvaraju trnce u rukama i nogama. Visok nivo holesterola čini krv gušćom, a samim tim je onemogućen normalan protok koji se na kraju manifestuje kao osjećaj tenjenja."

3. Bol u grudima

"Bol u grudima, posebno na lijevoj strani, ukazuje na začepljenje krvnih sudova oko srca i može da izazove bol. Ponekad se bol može proširiti i do vrata", objašnjava doktor.

4. Česta glavobolja

Blokada krvnih sudova u predjelu oko glave izazvana visokim holestetom stvara glavobolju u potiljku.

Postoje dve vrste holesterola, dobar i loš i jako je važno voditi računa da budu u granicama normale, naglašavaju lekari.

Klinika Mejo je navela koji su to okidači za stavranje visokog holesterola i koji ljudi spadaju u najrizičniju kategoriju. Evo šta dovodi do povišenih vrijednosti: 

Loša ishrana
Gojaznost
Nedostatak fizičke aktivnosti
Pušenje
Starost 
 
(Stil.kurir.rs)

 

Ne propustite