ZA HLADNE PRSTE NIJE UVIJEK KRIVA ZIMA! Provjerite zašto su vam RUKE LEDENE, OPREZNO može ukazivati na OVE BOLESTI!

Zanimljivosti
ZA HLADNE PRSTE NIJE UVIJEK KRIVA ZIMA! Provjerite zašto su vam RUKE LEDENE, OPREZNO može  ukazivati na OVE BOLESTI!
Štitna žlijezda, nizak pritisak, pa i pretjerano pušenje mogu da budu izvor ovog neprijatnog problema

Tokom hladnih dana normalno je da su nam ruke i prsti često ledeni i taj problem obično nestane čim uđemo u toplu prostoriju. Ali ako primjetite da su vam ruke neuobičajeno hladne čak i ako ste duže vrijeme na toplom, trebalo bi da obratite pažnju na opšte zdravstveno stanje, upozoravaju stručnjaci. Izvor ovih tegoba nalazi se među ovim zdravstvenim problemima. Provjerite!

1. Rejnodov sindrom: stanje tokom kog dolazi do stezanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osjećaja hladnoće u prstima, koji ponekad mogu i malo da poplave.

Ovaj sindrom, na sreću, ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem rukavica i, naravno, izbjegavanjem stresa.

495cfb5afd8577c6d9ba7ded77

2. Hipotireoza: hladni prsti su jedan od simptoma smanjene funkcije štitne žlijezde, tj. njenog usporenog rada. Štitna žlijezda ima ulogu termostata u našem tijelu i kada nije aktivna, usporava se i većina drugih funkcija tijela, pa tako često osjećamo hladnoću.

3. Anemija ili malokrvnost, kako se u narodu češće kaže, uzrokuje više zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u telu. Naime, posljedica anemije je loše snabdjevanje tijela kiseonikom, pa zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

4. Nizak krvni pritisak: kada pritisak padne, krvni sudovi preusmjeravaju krv iz ruku i nogu prema vitalnim organima i zato se prsti hlade.

5. Pušenje: ako vam treba još jedan dodatni razlog da ostavite pušenje, onda je to i problem s hladnim rukama. Nikotin uzrokuje stezanje krvnih sudova, zbog čega je protok krvi često oslabljen ili znatno smanjen.


 

Ne propustite