Facebook zabilježio porast nasilne retorike kada je riječ o inauguraciji novog predsjednika Amerike

Aktuelno
Facebook zabilježio porast nasilne retorike kada je riječ o inauguraciji novog predsjednika Amerike
.

Facebook Inc zabilježio je porast signala koji ukazuju na potencijalna buduća djela nasilja povezana s naporima da se ospori rezultat američkih predsjedničkih izbora od opsade Kapitola prošle sedmice, rekla je glasnogovornica kompanije za Reuters.

Opinion | Trump Is to Blame for Capitol Attack - The New York Times

(The New York Times)

Glasnogovornica, koja je iz sigurnosnih razloga zatražila da se ne imenuje, rekla je da se u utorak kasno u utorak oružani demonstranti pro-Trump-ovog napada na američki Kapitol činili poticajnim događajem koji je iznjedrio napore da se organizuju okupljanja širom zemlje za više datuma oko izabranog predsjednika Inauguracija Joea Bidena 20. januara.

Signali koje je Facebook pratio uključuju digitalne letke koji promoviraju događaje, a neki od njih sadrže pozive na oružje ili oznake milicija ili grupa mržnje, rekla je ona.

FBI je upozorio na planirane oružane proteste u Washingtonu i svih 50 glavnih gradova SAD-a uoči inauguracije. Glasnogovornica Facebooka rekla je da se tempo razmjene informacija kompanije sa službenicima zakona povećao i od protesta Kapitola.

Izvor: Reuters

Ne propustite