Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan

Zdrav život
Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan
Jedna šljiva kao šaka borovnica...Barem kada je riječ o količini antioksidansa.

Jedna šljiva kao šaka borovnica...Barem kada je riječ o količini antioksidansa.

Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora. 

Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezij, željezo, kalcij, te čak 240 mg na 100 g kalija. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

12 šljiva na dan

Ranija istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oblijevanja raka debelog crijeva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosječne veličine na dan tijekom dva mjeseca snižava razinu lošeg kolesterola LDL-a.

I ni tu ne prestaju blagodati ove "kraljice".Konzumacijom oko 12 suhih šljiva na dan, odnosno 100 grama, kroz tri mjeseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja. 

Dihidroksi - fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osigurat će nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25%, a za žene iste dobne skupine 7%.

(Večernji.hr) 

Ne propustite