Da li je EU agencija Frontex uključena u ilegalne deportacije zvane "potiskivanje" na Balkanu? Ovi dokazi ukazuju na to...

Svijet
Da li je EU agencija Frontex uključena u ilegalne deportacije zvane "potiskivanje" na Balkanu? Ovi dokazi ukazuju na to...
.

Frontex je agencija Europske Unije (EU) za zaštitu granica, naime izbjeglice i migranti u Grčkoji koji pokušavaju stići do zapadne Europe optužili su pomenutu agenciju za ilegalne radnje "potiskivanja", iznosi DW.

a person posing for the camera: Ali al-Ebrahim, 22, makes serious allegations against Frontex and Albanian authorities

(DW)

Ali al-Ebrahim pobjegao je 2018. godine iz Manbija, sirijskog grada koji je bio pod kontrolom Kurda, da bi pobjegao prisiljen da se bori u sukobu.

Sada 22-godišnji Al-Ebrahim prvi je put okušao sreću u Turskoj. Kada je stigao u Antakiju, nedaleko od sirijske granice, turske vlasti su uzele njegove podatke i vratile ga kući ne navodeći nikakve razloge, kaže mladi Sirijac na vrlo dobrom engleskom jeziku. Objašnjava da je to značilo da mu je zabranjen ponovni legalni ulazak u Tursku na pet godina.

Ipak, al-Ebrahim je odlučio pokušati ponovo, ovaj put s ciljem da stigne do Grčke. Uspio se probiti do egejske obale Turske i na kraju je gumenim gumenjakom stigao do grčkog ostrva Leros. Međutim, kada je podnio zahtjev za azil, njegov je zahtjev odbijen s obrazloženjem da je Turska sigurna treća zemlja.

Ali al-Ebrahim se nije mogao vratiti u Tursku, a sigurno ni u Siriju - iako to nije zanimalo grčke vlasti. "Novi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis vrlo je strog što se tiče migranata," kaže on. "Zato sam odlučio da odem u Albaniju."

Osoblje iz agencije EU za zaštitu granica Frontex zaustavilo ih je u Albaniji i predalo albanskim vlastima u pograničnom gradu Kakavia. Na pitanje otkud zna da su to službenici Frontexa, al-Ebrahim odgovara: "Mogao bih to razaznati po trakama".

Osoblje Frontexa nosi svijetloplave narukvice sa zastavom EU. Baker kaže za DW da se ilegalna deportacija migranata, poznata kao "odbijanje", događa i na granicama i dalje u unutrašnjosti. Migranti koji pokušavaju doći do zapadne Evrope izbjegavaju bilo kakav kontakt s grčkim vlastima.

Organizacije za pomoć izbjeglicama kažu da je bilo "puno odbijanja" na granici sa sjevernom Makedonijom i Albanijom. Baker kaže da su svjedoci izvijestili da su saslušali one koji su govorili njemački, na primjer, i vidjeli oznake EU na njihovim plavim trakama.

Izvor: DW

Ne propustite