Iz Kongresa ukraden laptop sa povjerljivim podacima, ugrožena sigurnost Amerike?

Svijet
Iz Kongresa ukraden laptop sa povjerljivim podacima, ugrožena sigurnost Amerike?
.

U napadu hiljada pristalica Donalda Trumpa na zgradu američkog Konresa 6. januara, iz zgrade je nestao laptop s osjetljivim podacima, navode američki mediji.

Postoji mogućnost da, kako navode, ukradeni dokumenti mogu sadržavati rizike po nacionalnu sigurnost.

Glavni federalni tužilac za Wašinington Michael Sherwin govorio je o krađi u Capitol Hillu, te kazao da tek treba utvrditi šta je sve urađeno.

"Moramo identificirati šta je urađeno i ublažiti to. Moguće je da je ugrožena nacionalna sigurnost", dodao je on.

"Jednostavno u ovom trenutku ne znamo opseg te štete - ako je šteta postojala, ne znamo opseg te štete", kazao je Sherwin.

Tačnije, Sherwin je rekao da su izgrednici ukrali elektroniku iz ureda američkih senatora koja je mogla sadržavati osjetljive informacije u vezi s domaćom i stranom obavještajnom službom i drugim osjetljivim pitanjima, prenosi Reuters.

Demonstranti koji su se probili u zgradu Kongresa upali su u prostorije predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a čovjek koji se predstavio kao reporter na Tviteru je podijelio fotografiju jednog od njenih laptopa.

Dodao je da je na laptopu otvorena elektronska pošta, kao i upozorenja na "trenutnu revoluciju".

Laptop navodno pripada savjetnici za štampu Nancy Polosi, Miji Erenberg.

Tokom provale u saveznu zgradu, izgrednici su se provlačili kroz stolove u odajama Senata i krali umjetnine. Ostali su ušli u urede članova kongresa. Pro-Trumpovi izgrednici vandalizirali su ured predsjednice Demokratske kuće Nancy Pelosi i opljačkali ured republikanskog senatora Oklahome Jima Inhofea, navodi Tulsa World.

U videu objavljenom u srijedu navečer, senator demokratskog Oregona Jeff Merkley rekao je da su mu izgrednici "razbili" vrata ureda i ukrali laptop, osim što su otkinuli stvari sa zidova i uništili to mjesto, piše NewsWeek.

Napadnut je i ured parlamentarne senatske Elizabeth MacDonough. Izgrednici su pregledali dokumente, ostavljajući papire na terenu, prema snimci CNN-a.

(Radio Sarajevo)

Ne propustite