Imate ga u FRIŽIDERU: Hrani mozak, podiže RASPOLOŽENJE i smanjuje stres

Zanimljivosti
Imate ga u FRIŽIDERU: Hrani mozak, podiže RASPOLOŽENJE i smanjuje stres
Ukoliko patite od nadutosti, gasova i uopšte od disbalansa crijevne flore jedite kiseli kupus.

Ukoliko patite od nadutosti, gasova i uopšte od disbalansa crijevne flore jedite kiseli kupus.

Ova tradicionalna zimska namirnica prirodni je probiotik, a naročito se preporučuje onima koji piju antimikrobne lijekove.

Kiseli kupus pomaže i u varenju masnih obroka i ubrzava metabolizam, što pospješuje izlučivanje štetnih materija iz organizma i čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Podstiče i zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno se može koristiti za ublažavanje svraba na koži usljed različitih alergijskih reakcija, a ako imate glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i obmotajte ga gazom.

Hrani mozak
Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, metabolizam, razmjenu materija u mozgu.

Sprječava svrab, podiže raspoloženje...
Nutricionisti kiseli kupus posebno preporučuju starijim ljudima, jer je osim za zdravlje dobar i za podizanje raspoloženja. Zato bi tokom zime svaki dan trebalo jesti salatu od kiselog kupusa.
Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, i zato je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Među dobrobiti kiselog kupusa ubraja se i to da organizam čini otpornijim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i djeluje podmlađujuće, značajan je za očuvanje čvrstine kostiju i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Ne propustite